A meteorok az év folyamán állandó látogatói csillagos egünknek, de kiemelkedik közülük a nyár nagy meteorzápora, amely csütörtökön és pénteken várható az előrejelzések alapján.

A Perseidák gyors, útjuk mentén zöldes-kékes nyomot hagyó meteorok. Nyomuk akár 1-2 másodpercen át is látható marad. Ez a maradandó nyom részben a felizzott test elporladásából származik, részben az ionizált levegő marad elég forró a sugárzáshoz a hullócsillag útja mentén. Ritkán a felsőlégköri szelek hatása is megfigyelhető, amelyek elfújva a meteornyomot, látványosan eltorzítják azt. A legszebb látványt természetesen a legfényesebb meteorok adják, amelyeket külön névvel is illetnek: ezek a Vénusznál is fényesebb tűzgömbök. A Perseidák csillaghullása során több tűzgömb is várható, amelyek közül a legszebbek robbanásukkor bevilágíthatják az éjszakai égboltot.

A meteor az a fényjelenség, amelyet az űrben keringő kisebb kövek, porszemek (meteoroidok) keltenek a légkörben, miközben a nagy sebesség miatti súrlódástól felizzva, ionizálják azt. Népies nevük hullócsillag.Vannak rajmeteorok, amelyek az év egy időszakában térnek vissza mindig. Ezek a rajok üstökösök, kisbolygók anyagából keletkeznek, és nagyjából azzal azonos pályán keringenek a Nap körül. Ilyen rajmeteorok az augusztusban „érkező” Perseidák.

Aki igazán jól akarja látni az eseményt, jobban teszi, ha a Zselici Csillagparkban üti fel a sátrát, de jobban teszi, ha időben érkezik, ilyenkor elég nagy a zsúfoltság. De a közelben sem érheti csalódás: az út mentén több megfigyelésre alkalmas pont is található. A Ropolyi tó, a fűrész gyakorló pályák mellett (itt padokat is találnak), illetve a csillagvizsgáló és a Hotel Kardosfa közötti tisztáson is le tudnak telepedni. 

Címkék: meteorok, égbolt, csillag, somogy, kis szines