A napraforgó Észak-Amerika nyugati feléről származik. Az indiánok már termesztették. Európába az 1510-es években hozták át. Eleinte dísznövényként termesztették. Haszonnövénnyé azután vált, miután Bunyan 1716-ban Angliában szabadalmaztatta a napraforgóolaj sajtolásának módszerét. Magyarországon még a második világháború után is sokáig alapvetően takarmánynövény volt.

A termékváltást a nagyobb olajtartalmú fajták, behozatala alapozta meg. Az 1970-es évek végétől olaja keresett exportcikké vált. A rendszerváltás után egy bő évtizedre átmenetileg visszaesett a termesztése, majd meredeken emelkedni kezdett. A napraforgó (Helianthus annuus) az őszirózsafélék (Asteraceae) családjában a Heliantheae nemzetségcsoport egyik legismertebb faja.


H. Szabó Sándor felvételeiH. Szabó Sándor felvételeiH. Szabó Sándor felvételeiH. Szabó Sándor felvételeiH. Szabó Sándor felvételei
H. Szabó Sándor felvételei
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Kedvelt haszonnövény, a szántóföldi növényeink egyike. Olajának kedvező élettani hatásai miatt gyógynövénynek számít. Magyarországon a legfontosabb, a legnagyobb területen termesztett olajnövény. Az utóbbi években teljes szántóföldi termőterületünk több mint 10 százalékán található meg.

Címkék: haszonnövény, virágzik, napraforgó, kis szines