Az Anyák napja hivatalos megtartásának véghezvitelét a Philadelphiában élő Anna Jarvisnak tulajdonítják. Ezt az ügyet édesanyjára való megemlékezésnek szánta, aki 1905-ben hunyt el, és aki a XIX. század végén megpróbálta létrehozni az Anyák barátságának napját. Ezzel a polgárháború sebeinek gyógyulását igyekezett elősegíteni.

Két évvel anyja halála után Jarvis tartott egy, az elhunyt tiszteletére szóló ceremóniát. Ez annyira megindította, hogy hozzáfogott egy kampányhoz, melyben az anyák tiszteletére szánt hivatalos hétvégét kívánt kineveztetni. Elsőként 1910-ben, Nyugat-Virginia államban ünnepelték az Anyák napját. Egy évvel később már szinte minden állam jegyezte ezt a napot. 1914-ben Woodrow Wilson elnök hivatalosan is bejelentette, hogy az Anyák napját, nemzeti ünnepként, minden évben május második vasárnapján fogják tartani.

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját.

Éljen május elseje!

A hónap első napja a munkásmozgalmak által kiharcolt ünnep, de egyházi vonatkozással is rendelkezik. Május 1. Munkás Szent József, a munkások védőszentjének ünnepe is.

1817-ben Robert Owen, egy brit gyártulajdonos tette közzé a munkások követeléseit. Célja többek között az volt, hogy az addigi 10-16 órás munkaidőt lecsökkentse a ma is érvényes 8 órára. Bár 30 évvel később a nők és a gyermekek munkaidejét 10 órára csökkentették, érdemi előrelépés nem történt az ügyben.

1886-ban, május elsején, chicagói munkás szakszervezetek szerveztek sztrájkot azonos célokért. A tüntetésnek egy zavargás vetett véget; szocialista anarchisták bombát dobtak a tömeget felügyelő rendőrökre. A rendőrök viszonzásképpen tüzet nyitottak. Miután 11 ember életét vesztette, a sztrájk véget ért.

A fent említett sztrájknak köszönhetően lett május első napja lett a munka ünnepe, s a 20. században a terjedő szocialista és munkásmozgalmaknak köszönhetően a munkások egyre több jogot harcoltak ki.

A munka ünnepe mellett más eseményekre is sor kerül a hónap első napján. A legények korábban csoportba verődve jártak májusfát állítani a még hajadon lányoknak. A célra a magas, vékony fa a legalkalmasabb, általában színes üvegekkel, szalagokkal díszítik, s éjjel állítják, míg a lányok alszanak. Egyes területeken a kiszemelt hölgynek, másutt a rokonlányoknak is állítanak májusfát.

Hazánkban főként nyírfát és más, vékony, hajlékony fát használnak, a britek azonban galagonyából készítik. Házaikra galagonyát tesznek, hogy megvédje a rossz szellemektől. Érdekesség, hogy Május 1. előestéje volt a 'boszorkányszombat'.

Címkék: május elseje, anyák napja, vasárnap, kis szines