Az anyakönyvvezetők tapasztalata szerint a fiatal párok egyre különlegesebb helyszíneken mondják ki a boldogító igent. A házasságkötések vonatkozásában azonban nemcsak ez figyelhető meg. Az utóbbi években például országszerte, így Kaposváron is érezhetően megnőtt azok száma. Míg 2013-ban csupán 270-en addig, tavaly már 309-en fogadtak egymásnak örök hűséget.

null

Hazánk a középmezőnyben foglal helyet a volt szocialista országokat tekintve, itt ugyanis a gyermekeknek csak a fele születik házasságon kívül. A szociológus szerint a kormány családpolitikája pozitívan hathat a házasságok számának alakulására.

- Nem lehet ezt egyértelműen a kormány intézkedéseinek. Nyilván valóan van köze, a családi adókedvezménynek hisz a gyermekek fele házasságon kívül születik. És sokkal jobban preferálja a házasságban született gyermekeket a kormányzati intézkedések. De ha a belső arányokat vizsgáljuk akkor azt látjuk, hogy ezt a többletet a 30 év feletti és a 40 év feletti nők hozták, közel 80 százalékát - mondta Szabó János, szociológus.

A szakértő szerint egyébként a 40-es korosztály körében főleg a korábban elhalasztott házasságok köttetnek meg. Ugyanakkor a tapasztalat az, hogy azok a házasságok, amelyek csak az anyagiak miatt köttetnek, nem lesznek tartósak.

Az adóhatóság tapasztalata pedig az, hogy az újdonsült párok körében egyre népszerűbb az első házasok adókedvezménye. Ezt a munkáltatónál kell igényelni.

- A kedvezményt a házasságkötés első hónapjától vehetik igénybe maximum két évig vagy addig amíg családi kedvezményre nem jogosult az adózó. Ebbe beletartozik a magzat illetve a gyermek után járó családi adókedvezmény. És a nevelt gyermek után járó családi adókedvezmény is - tette hozzá Poszovácz Gabriella, a NAV Somogy Megyei Adóigazgatóságának sajtószóvívője.

Az adókedvezmény mértéke havonta 5 ezer forint, amit a házaspárok megoszthatnak, vagy dönthetnek arról, melyikük veszi igénybe.

null

A házasulandókat és a már egybekelteket egyaránt segíti a jövő héten induló Házasság Hete rendezvénysorozat is Kaposváron. Az elmúlt években megszokott szerelmes kalandtúrán kívül számos lehetsőég várja a párokat, hogy elmélyítsék kapcsolatukat.

- Van benne mozi lehetőség van benne az uszodába illetve a fürdőben egy éjszakai fürdőben egy éjszakai fürdőzés a pároknak. Előadások van egy angyon érdekes rendezvényünk ami egy rendhagyó randevú - válaszolta Ház Gergely, a rendezvénysorozat társzervezője.

Ezeken kívül páros futás és kapcsolatgyógyító imaalkalom is lesz a jövő héten. A program zárásaként pedig Szerelmes misén vehetnek részt a párok 14-én vasárnap a Szent Imre templomban.

Címkék: Házasságok hete, hajlandóság, adókedvezmény, esküvő, 2015, kis szines, Kaposvár