Szombaton délelőtt a csípős idő dacára is számos gyermek gyűlt össze szüleivel a Fekete István Látógatóközpontnál. Madárgyűrűzésre érkeztek. Az eseményt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kaposvári csoportja hirdette meg.

A Deseda partján felállított vékony és puha anyagból készült hálókból a szakemberek először óvatosan kiszabadították a szárnyasokat, majd egy kis szütyőbe helyezték a megilletődött madárkákat. Ezúttal ugyanis többségében kistermetű madarakat ejtett ideiglenes fogságba a megfigyelők csapdája.


Madárgyűrűzésen jártunkMadárgyűrűzésen jártunkMadárgyűrűzésen jártunkMadárgyűrűzésen jártunkMadárgyűrűzésen jártunkMadárgyűrűzésen jártunkMadárgyűrűzésen jártunkMadárgyűrűzésen jártunkMadárgyűrűzésen jártunkMadárgyűrűzésen jártunkMadárgyűrűzésen jártunkMadárgyűrűzésen jártunkMadárgyűrűzésen jártunkMadárgyűrűzésen jártunkMadárgyűrűzésen jártunkMadárgyűrűzésen jártunkMadárgyűrűzésen jártunkMadárgyűrűzésen jártunk
Madárgyűrűzésen jártunk
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Az apróságokat rejtő zsákocskákat a gyerekek a látogatóközpont aulájába vitték, ahol a vizsgázott madárgyűrűzők pár perc alatt számtalan dolgot megállapítottak a kis élőlényekről. Így a többi között fajtájukat, nemüket, korukat ...

A madarak lábára ezután egy speciális fogó segtíségével egy alumíniumgyűrű került, ami a későbbiekben nagyban segítheti a természetvédő madárbarátok dolgát. Ha ugyanis újra befognak egy ilyen meggyűrűzött madarat, megtudhatják, hol, mekkora területet járt be az elmúlt időszakban.

A madarakat a gyűrűzés után természetesen azonnal szabadon engedték; a legtöbb szárnyas a gyerekek tenyeréről repült el.

Amennyiben valaki meggyűrűzött madárral találkozik, az lehetőség szerint értesítse a Madárgyűrűzési Központot!

Címkék: madárgyűrűzés, MME, Deseda, család, kis szines