A mai rossz időben a strand helyett nagyon sokan inkább nyeregbe szálltak. Látnivaló van is bőven a tó körül. Hamarosan pedig akár le sem kell szállni a bicikliről, ha valaki Budapestről így szeretne eljutni a tóhoz. A Budapest-Balaton közötti kerékpárút több mint 5 milliárdos megépítése 20 települést érint a nyomvonalon. A turisztikai szakemberek a szezon kitolásának egyik lehetőségét látják a beruházásban. 

- A Balaton csodálatos természeti környzete, az aktív kikapcsolódási lehetőség lehet az a vonzerő, ami vendéget hoz a Balatonhoz és természetes módon, hogyha Budapestről el lehet érni a Balatont bringával, akkor az egy külön családi programmá válhat, akár egy egyhetes kirándulás is kavarodhat belőle, hogyha az ember elindul és ahogy én ezt a nyomvonalat néztem olyan helyeken halad keresztül, ahol érdemes, és van mit nézni - mondta Hoffmann Henrik, a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke.

A 106 kilométeres bringautat 2020-ig meg akarja építeni a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ és csak a kormány jóváhagyására várnak. 

null

A következő bő 5 évben sokat kell fejlődnie a Balatonnak, ha komolyan gondolják a biciklis turizmust. Nemcsak a szervízpontok, vagy a biciklis büfék hiányoznak, de sok helyen a jó minőségű utak is.

- Az utak minősége hagy kívánni valót, illetve a tájékoztatás lehetne alaposabb. Táblák erdelyére lenne szükség, hogy könnyebben lehessen követni a bringa útvonalat, néha azért elveszik az ember itt az utcák tengerében - válaszolta Illyés György.

Az egyik balatonlellei kerékpárüzlet vezetője egyetért abban, hogy több biciklis kiszolgáló egység kellene a tó köré. Abban azonban már nem biztos, hogy egy ilyen hálózatot megérné-e működtetni.

- Szerintem egy olyan tíz kilométerenként jó lenne ilyen szervízbázist, vagy ahol egy kis energiaszelet föl lehet venni, egy kis segítséget lehet kapni. Itt megint a gazdasági része vetődik fel, vajon hogy éri ezt meg kivitelezni, ki fogja finanszírozni, kézben tartani, illetve ezzel hogyan lehet megnyújtani a szezont - tette hozzá Szabó György, a Véka Sport Kerékpárszaküzlet tulajdonosa.

A Budapest-Balaton közötti szakaszon kívül felújítják a tó körüli már meglévő 248 kilométeres kört is.

null

Turisztikai szakemeberek hozzáteszik, a Balaton 20-30 kilométeres vonzáskörzetébe is ki kellene építeni a kerékpárutakat a szezon kitolásához. Ahogy a Káli-medencében, úgy Somogy belsőbb részein is vannak olyan természeti értékek, amiket érdemes felkeresni.

Címkék: bicikliút, Budapest, Balaton, kis szines