Fülöpék 4 állami gondozott gyermeket nevelnek a családjukban. A legkisebb még csak 2,5 éves. Az anyuka 4 éve határozta el, hogy állami gondozott gyerekeken segít. Az 500 órás nevelőszülői tanfolyamot is elvégezte párjával. De nem ez volt a legnehezbb feladat számára, hogy nevelőszülő lehessen.

- Az sokkal nehzzebb és sokkal nagyobb odafigyelést igényel, hogy azok a gyerekek akik bekerülnek ezek a nevelőszülői hálózatba, a hozott dolgaikat az élet nehézségeiket ami miatt kikerültek a családjukból, azt segíteni, hogy utána vissza tudjanak térni a normális társadalmi életbe - mondta Fülöpné Szabó Andrea.

A nevelőszülőknek nemcsak pszichikailag hanem a környezetüknek is alkalmasnak kell lennie a gyermekek befogadására. Minimum 6 négyzetméteres szoba kell külön ággyal és szekrénnyel. Ezeknek a feltételeknek sokan nem tudnak megfelelni, pedig egyre nagyobb szükség lenne a nevelőszülőkre.

Az új jogszabály szerint ugyanis 12 éven aluli gyermek nem kerülhet intézménybe csak családokhoz. A szakemberek szerint 20 százalékkal több családra lenne szükség, hogy ne legyen probléma az elhelyezéssel.

- A nevelőszülői hálózatban kevés férőhely van. És mindenképpen többre lenne szükség, ahhoz, hogy ezeket a kis életkorú gyermekeket a nevelőcsaládoknál el tudjuk helyezni. Annál is inkább mert van egy vizsonylag idős nevelőszülői gárdánk és a törvényben benne van, hogy 50 évnél nagyobb korkülönbség nem lehet a pici és a nevelőszülő életkora között - tette hozzá Kis-Pál Judit, a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság szakmai vezetője.

A gyermekvédelmi igazgatóságe gyébként úgynevezett nevelőszülő toborzó roadshowkat is szervez, amellyel ezt a foglalkozást népszerűsítik. Jelenleg a megyében 620 gyermeket nevel 232 nevelőszülő.

Címkék: nevelőszülő, kevés, Somogy, kis szines