A nyári kánikula rendkívül megviseli állatainkat is. Ha nem vigyázunk akár végzetes is lehet a hőség. Hogy ezt elkerüljük össszeszedtünk pár fontosabb tudnivalót:

A kutya pusztán a lihegéssel hűti magát, amely néha nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amelyre fekve hűtheti magát. A meleg napokon a nagyobb sétákat kora délelőttre vagy késő délutánra időzítsék, az állatok számára mindig biztosítsanak hűvös helyet, ahova szabadon el tud bújni, és naponta többször adjanak friss vizet az élelem mellé.

A hőség elviselésében segíthet az állat bundájának benedvesítése, vagy akár az állat úsztatása, és semmikképp nem szabad a kutyákat vagy más állatokat a tűző napon hagyott, felforrósodó autóba zárni. Már az is sokat segíth, ha pár centis vízbe beleállítjuk kedvencünket, ugyanis a kutyák és a macskák a talpukun keresztül tudják a legkönnyebben felvenni, és leadni a hőt. Arra azonban vigyázzuink, hogy a balatoni strandokon ne úsztassuk kedvencünket, különben egy vaskos bírságot kaphatunk a nyakunkba.

Ha az állat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, ez hőtorlódást vagy hőgutát is jelenthet, ilyenkor gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet.

 

jegesmedve

 

 Már rövid idő alatt végzetes lehet, ha egy felforrósodott autóban magára hagynak egy kutyát az állatorvosok szerint.

A hőguta leginkább autóban, utazás közben fordul elő az ebekkel, mivel ilyenkor a felfokozott izgalmi állapotba kerülnek az állatok, így akár egy légkondicionált autóban is előfordulhat a sokkos állapot. Ezért az autóztatás előtt célszerű az állatorvosnál vásárolt nyugtatópasztával lehiggasztani kedvencünket. Amennyiben mégis megtörténik a baj, és látjuk, hogy kezd besokkolni a kutya, a legfontosabb, hogy megkezdjük az eb külső hűtését: akár hideg csap alatt, akár egy lavór vízben, de a ventilátor is nagy segítség lehet ilyenkor. Ha pedig komolyabb a helyzet, mindenképp riasztani kell az állatorvost, hogy időben gyógyszerekhez és infúzióhoz juthasson a kitikkadt jószág.

Az a gazda, aki nem figyel kellőképpen kedvencére, az állatkínzás bűncselekményét követi el, amelyért két évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Címkék: macska, állat, kánikula, kutya, hőség, kis szines