Együttműködési gyakorlatot tartott a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint az Országos Mentőszolgálat Dél-dunántúli Régiójának Kaposvári állomása a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben ma délelőtt. A feltételezés szerint egy ismeretlen telefonáló robbantással fenyegette meg a büntetés-végrehajtási intézetet, miközben az egyik zárkában a fogvatartottak is követelésekkel álltak elő.

null

A rendőrség értesítette a megyei katasztrófavédelmi műveletirányítási központot, az ügyeletes pedig riasztotta a kaposvári hivatásos tűzoltókat és a KÖTÉL Egyesületet. Az önkéntes tűzoltók segítségével kiürítették a szomszédos zeneiskola épületét, a növendékeket és a nevelőket egy közeli iskolába kísérték.

null

Az egyik körletben a fogvatartottak - kihasználva a helyzetet - eltorlaszolták a zárka ajtaját és annak felgyújtásával fenyegetőztek. Nemsokkal később a zárka ablakából füst áramlott ki, ekkor a tűzoltásvezető két részre osztotta az egységet. Az egyik raj felderítette a körletet, majd feszítő-vágóval felnyitotta a tűz által érintett zárka ajtaját.

null

A biztonsági felügyelők légzésvédelem mellett kihozták az eszméletlen fogvatartottakat a helyiségből, akiket a mentőszolgálat munkatársai a helyszínen elláttak. Ezt követően a tűzoltók két irányból támadták a zárka berendezéseit emésztő lángokat. A tűz megfékezését követően a rendőrség szakértői vették át a terepet, egy kereső kutya állt szolgálatba a robbanó eszköz felkutatására. A kutya sikeresen teljesítette feladatát, a robbanótestet hatástalanították, majd elszállították.


Fotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságFotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Fotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A négy szervezet együttműködését, az intézkedések végrehajtását, a mentési feladatok összehangoltságát pozitívan értékelte Brolly Gábor, vezető mentőtiszt, Tarlós István tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettes és Nagy István bv. Ezredes, intézet parancsnok.

Címkék: gyakorlat, tűzoltóság, börtön, Kaposvár, kis szines