Előbb speciális anyagban áztatják, majd szárítják és végül étrendkiegészítő tablettát készítenek az agancsokból. Nagy részük viszont illegálisan jut ki az országból. Somogyból is több tonnát szállítanak távolkeletre.

A kínai orvoslásban már évezredek óta használják a szaravasagancsot. Mivel az agancsban rendkívül intenzív anyagcsere zajlik, a bikák 120 nap alatt fel tudják építeni a 10-14 kilós agancsot. A csontban így rengeteg növekedési hormon és fehérje is található. A testépítők például ezért részesítik előnyben.

- Pontosan ebből a nagyon gyors növekedés fejlődésből adódóan ezek a biológiailag aktív anyagok jó hatást fejtenek ki az izomsejtek szövetek regenerálódására fejlődésére, esetleg szakadások zúzódásokból való felépülésre. Egyre többen választják ezt - mondta Nagy János, a Bőszénfai Szarvasfarm vezetője.

Sokat érhet egy trófea.
Sokat érhet egy trófea.

Az agancs ezeken túl rendkívül sok ásványi anyagot is tartalmaz. Keleten afrodiziákumként kelendő.

- Nagyon sok enzimet ásványi anyagokat, hormonokat növekedési faktorokat tartalmaz és nagyon sokrétű a felhasználása. Elsődlegesen vágyfokozóként használják, tehát ez egy afrodiziákum - válaszolta Heszberger Edina, dietetikus.

Ezeken kívül legújabban kutyarágócsontokat is készítenek belőle, sőt a dekorációkban is egyíre gyakoribb. Például ehhez hasonló csillárokat faragnak belőle, amelynek ára akár több százezer forint is lehet.

Címkék: szarvas, trófea, potencianövelő, agancs, kis szines