Idén a nagyobbakat is érinti az atípusos tüdőgyulladás, amely kínzó köhögéssel jár, lázzal viszont nem, így nem is tűnik olyan veszélyesnek.

- Idén eddig azért tette érdekesé az élet ezt a dolgot, mert halmozottan fordul elő. Többet láttunk. Első antibiotikumra nem gyógyul vagy antibiotikum nélkül nem gyógyul ahogy megszoktuk. Bizonyos esetekben vírusos tüdőgyulladást is feltételezhetünk - mondta stábunknak Gyánó Barna, gyermekháziorvos.

A betegek ugyanis korán visszamennek a közösségekbe, és gyakran ráfertőződnek egy újabb kórokozóval, így a betegség akár egy hónapig is eltarthat. A szakorvos szerint speciális antibiotikumok kellenek ennek a tipusú tüdőgyulladásnak a kezelésére. Azt ajánlja, mindenképpen forduljanak orvoshoz azok, akik köhögnek, hiszen a lábon kihordott betegségnek súlyos következményei lehetnek, főleg a krónikus betegeknél.

Berta Gyula, tüdőgyógyász azt mondja, a szövődmény a krónikus betegség fokozódása, ebből tüdőtályog lehet, ami a legkomolyabb szövődménye a tüdőgyulladásnak, illetve mellhártyagyulladás is lehet belőle. A szövődmények a betegek 15-20 százalékát érintik. A többségük már szövődmény nélkül gyógyítható.

Címkék: köhögés, tüdőgyulladás, betegség, egészségügyi anyagok, kis szines, kék hírek