Nem elég már, ha valaki jó érettségivel és fizikummal rendelkezik, a nyelvtudást is elvárják a jelentkezőktől. A legtöbb fiatal a biztos megélhetés és a külföldi missziók miatt választaná ezt a hivatást.

A magyar katonák számos veszélyhelyzetbe kerültek már külföldi missziójukon. Ennek ellenére sok fiatal cserélne velük.

Csaknem hetven végzős középiskolás vett részt ma a kaposvári toborzónapon. A somogyi katonák azt tapasztalják, hogy egyre több fiatal érdeklődik a kétéves altiszt és négyéves tiszti képzések iránt.

- A mai világban nagyon fontos, hogy az ember biztos jövőt tudjon maga mögött. A katonaság biztos hátteret ad mint tudás és anyagiak és abszolút kiszámítható a jövő - mondta Port Viktória.

Az altiszti képzésre 23 éves korig, tiszti képzésre 25 éves korig lehet jelentkezni. Előbbinél már nyelvvizsga is szükséges.

- Az altiszti akadémiára alapfokú c típusú angol nyelvvizsga a követelmény, míg a főiskolára ugyanez csak középszinten - mondta a Négyes Számú Toborzó Központ parancsnoka, Horváth Jenő.

A jelentkezési lap kitöltése után tavasszal újabb feladat vár a fiatalokra. Orvosi vizsgálat következik, majd fizikai felmérés, ahol fekvőtámaszból, felülésből és futásból kell megmérettetniük magukat.

Címkék: divat, katona, somogy, kis szines