Fejenként nem egy ajándékot csomagolunk be ilyenkor karácsonykor. Különböző minőségű papírívekből lehet válogatni a díszcsomagolást készítőknél a boltokban.

Az ünnepek alkalmával jelentősen megnő a papírfogyasztás szerte a világban. 9-10 kilogrammnyival többet használunk el, mint általában az év többi részében.

Egy tonna papír előállításához 1.7 tonna fára van szükség, ezen kívül kell mintegy 420 köbnméter víz, több mint 700 kilowattóra energia, 180 kilogramm mészkő, 90 kilogram kén és 60 kilónyi klór. Ellenben egy tonnányi újrahasznosított papírral 12 darab fát lehet megmenteni.

- Mindenképpen azt javaslom, hogy keressék az áruházakban a természetes anyagból készült csomagolóeszközöket, hisz ezek hulladékká válva egészen könnyedén lebomlanak, ugyanakkor szelektíven gyűjtve kiválóan hasznosíthatók - mondta a Zöldszem Környzetevédelmi Egyesület alelnöke, Petes Tamás.

A világon a kitermelések miatt az elmúlt 5 évben 11 Magyarországnyi fás terület tűnt el. A környezetvédők szerint érdemes szelektíven gyűjteni a hulladékot, mert a jó minőségű papírt legalább nyolcszor újra fel lehet használni. Tavaly Magyarországon az italoskartonok gyűjtése és hasznosítása révén 18 ezer darab fát mentettek meg a kivágástól.

Címkék: csomag, ajándék, karácsony, kis szines