Mikulás eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklósnak, a Lycia római provinciában fekvő Myra püspökének népies alakja, más vélekedések szerint pedig egy germán főisten, Heimdall megtestesülése, akinek kettőssége, a jó és a rossz mutatkozik meg a december 6-i szokásban: jóságos alakja ajándékot oszt, míg büntető alakja ijesztgetett. A falvakban egészen a 20. század utolsó harmadáig élt a lánccsörgető alakoskodás, akit végül kiszorított a jóságos Mikulás.

A modern magyar néphagyomány szerint december 5. éjjelén – december 6. hajnalán meglátogatja a gyermekeket, ajándékot ad nekik. A szintén használatos Télapó kifejezés a 20. század első harmadában, majd a kommunizmus alatt terjedt el. A Mikulás alakja a mai formáját 1880-ban érte el. Először Clement Clarke Moore "Szent Miklós látogatása" című verséhez készült képeken jelent meg közismert formájában a télapó, csakúgy mint a hozzá kapcsolódó legendák, mint például az Északi-Sarkon található műhelye.

Joulupukki mikulás


A Mikuláshoz köthető magyar néphagyomány az évek alatt rengeteget változott. A két világháború között a Mikulás alakja a mennyben élt, a gyerekeket az égből figyelte, segítői pedig manók, angyalok vagy krampuszok voltak. Míg ma az az elfogadott, hogy a télapó a Lappföldön él, szánját rénszarvasok húzzák. A finn gyerekek pedig meg vannak győződve róla, hogy az ajándékot osztogató, jóságos téli szellem hazája az Északi Sark, amelyet csak decemberben hagy el, hogy rénszarvasoktól húzott szánján meglátogassa az egész világ jó gyermekeit. Feladatát elvégezvén egy évre újra visszatér a Sarkvidékre.

Érdekes tévhit, hogy a Mikulás kövérkés, jókedvű, piros ruhás megjelenését a Coca-Cola cég találta ki 1931-ben, ugyanis már jóval korábban is megjelentek róla ehhez hasonló rajzok a mesekönyvekben.

A lappföldi Mikulás 2002 óta hagyománnyá vált körútjain több százezer gyermeket ajándékozott már meg. Tavaly Magyarországra is ellátogatott, ahol megajándékozta a somogyi gyermekeket is. Nézze meg az erről készült videót:

Idén pedig emelőkosárban érkezett a Mikulás a gyerekekhez a kaposvári tűzoltóságon. Sűrű napja volt, hiszen nemcsak ide, hanem az összes óvodába ellátogatott:

Címkék: virgács, télapó, gyerek, mikulás, ajándék, kis szines