Mivel már hetekkel ezelőtt kiszivárogtak információk az új készülékekről, senkit sem ért váratlanul, hogy tegnap este rögtön két új telefont is bemutatott az Apple, a Cupertinóban tartott sajtó eseményén. A két új készülék pedig iPhone 6 és iPhone 6 Plus néven kerül majd a boltok polcaira.. A kiszivárgott méretek is stimmelnek: míg az iPhone 6 képernyője 4,7 colos, a nagyobb kiadásé 5,5 colos. A kijelzőméret növekedése a korábbi iPhone-okhoz képest egyébként mindkét modellnél látványos: az iPhone 6 esetében 38, míg a 6 Plus esetében 185 százalékkal több képpont fér el a képernyőn.

null

Az iPhone 5s 7,6 mm-es vastagságát a 6-os és a 6 Plus esetében is sikerült alaposan csökkenteni, 6,9 valamint 7,1 mm-re. A készülékházban lévő hardverek eközben persze fejlődtek: az Apple A8 chippel szerelt új iPhone-ok processzora 25, grafikai vezérlője pedig 50 százalékkal szárnyalja túl az iPhone 5s teljesítményét. Ráadásul az új modellek nem csak gyorsabban lesznek, hanem tovább is bírják: míg az iPhone 6 üzemideje csak egy hajszálnyival jobb a korábbi modellénél, az iPhone 6 Plus-nál nagyon érződik a phabletek ereje, itt ugyanis 40-100 százalékkal hosszabb üzemidő várható.

null

A nagyobb modell nem csak szimplán nagyobb, a helyet kihasználván az Apple más felületet is rendelt mellé: a saját appok más elrendezésben látszanak, a billentyűzetre dedikált másolás-beillesztés gomb került, a kezdőképernyő pedig 5,5 colon már fekvő nézetben is használható.

null

Az új iPhone-okba az 5 és 5s modellekhez hasonlóan még mindig 8 megapixeles kamera került, de mivel nem csak a megapixelektől lesz szép egy kép, fejlődést azért fogunk tapasztalni. Az Apple a gyorsabb autófókusz mellett továbbfejlesztett képzajcsökkentést, 43 megapixeles képpé összeálló panorámafotózási lehetőséget és jobb képfeldolgozást ígér mindkét új modellben.

null

A telefonok után pedig jött az Apple korábbi vezetőjének, Steve Jobsnak legendássá vált még egy dolgot bejelentő one more thing mondata, ezúttal a mostani vezető, Tim Cook tolmácsolásában. Ez pedig nem volt más, mint a cég régóta várt okosórája.Az Apple Watch néven bemutatott okosóra a kategória minden fontos tulajdonságával bír: az iPhone-ok értesítésének elolvasása mellett le is kezelhetjük vele azokat, az órát fitnesztevékenység mérésére is használhatjuk, használhatónak tűnő kezelőfelülete van, lesznek rá alkalmazások, walkietalkie-ként is használható lesz, vezérli az Apple TV-t, fizetni is tudunk majd vele.

null

Az előlap a sokat kibíró zafír kristályüvegből készült, érintőképernyős, és ami még érdekesebb, képes az érintés és a nyomás közti különbség érzékelésére. Ezzel az Apple gyakorlatilag megduplázta a kis felületen elérhető funkciók számát, hiszen az órának más parancsot adhatunk egy érintéssel és mást egy nyomással.

A 2015 elején megjelenő óra kezdőára 349 dollár lesz, így nálunk nagyjából 100 ezer forint felett lesz majd kapható.

Fotók: theverge.com

Címkék: apple, watch, ios8, iphone, kis szines