Egynél több mágnes – vagy egy mágnes és egy ferromágneses tárgy (például vas vagy nikkel) – lenyelésekor ezek a bélfalon keresztül vonzhatják egymást. amely bélperforációt vagy elzáródást okozva súlyos, akár halálos kimenetelű sérülést eredményezhet.

A játékban lévő mágnes lenyelése addig nem jelentett problémát, amíg néhány évvel ezelőtt az erős mágnesek (mint amilyenek a neodímium-vas-bór mágnesek) elérhető árúvá és általánosan ismertté nem váltak. Azóta azonban több, mágnesek lenyeléséről szóló balesetet – köztük egy végzetes kimenetelűt – jelentettek be az Európai Unióban, amelyek bélperforációt vagy elzáródást okoztak. A nemzetközi adatok szerint a legtöbb baleset a 10 hónapos és a 8 éves kor közötti gyermekekkel történt. A balesetek több mint 80%-ban a mágneses építőjáték-készletekben lévő erős mágnesek okozták a balesetet, és számos esetben sebészeti beavatkozást igényelt a mágnesek bélrendszerből történő eltávolítása. A bélperforáció vagy elzáródás felismerése könnyen téves lehet, mert sok gyermek csak influenzaszerű tüneteket mutat.

A bélfalon keresztül egymást vonzó mágnesek kockázata csökken a mágnes erősségének csökkentésével. A baleseti adatok azt jelzik, hogy az összes ismert lenyeléses balesetben csak erős mágnesek szerepeltek. A kerámia-, a gumibevonatú és a ferritmágnesek lényegesen kisebb vonzerejűek.

Nagyon fontos mágneses játék vásárlása során meggyőződni, hogy a mágnesek a játékra megfelelően legyenek rögzítve, és a játék ne tartalmazzon kis alkatrészeket, vagyis olyan kis részeket, melyeket a gyermek könnyen lenyelhet. A másik fő követelmény, hogy a mágnesek ne legyenek az előírtnál erősebbek (a fluxusindex maximum 50 kG2mm2 lehet).

A fenti kockázatokra tekintettel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laboratóriumában folyamatosan vizsgálja a fenti biztonsági követelmények teljesülését.

A Mechanikai és Villamos Laboratóriumban az elmúlt időszakban vizsgált mágneses játékok (pl.: könyv, darts, horgászkészlet, építő és fajáték) 43%-a tartalmazott a gyermekekre veszélyes mágnest.

Az ellenőrzési tapasztalatok alapján megállapítható, hogy a termékkörbe tartozó játékok kiemelkedően nagy arányban nem felelnek meg a jogszabályban és szabványokban leírt termékbiztonsági követelményeknek, ezért a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a jövőben is szükségesnek tartja a rendszeres termékbiztonsági vizsgálatokat, és ezek alapján a veszélyes termékek forgalomból való kiszűrését.

A nem biztonságos mágneses játékokat és az NFH által letiltott egyéb veszélyes termékeket az alábbi linken éri el.

http://www.nfh.hu/magyar/hasznos/termekbiztonsag/veszelyes_1

Amennyiben úgy véli, hogy az Ön által vásárolt termék nem biztonságos, kérjük, jelentse nekünk.

http://www.nfh.hu/magyar/hasznos/termekbiztonsag/termbizt_bejelento

Címkék: nfh, mágnes, játék, kis szines