Viharos arcát mutatta ma délelőtt a Balaton. Korábban ő is sok vihart kavart maga körül. A legtöbb vitát az alacsony vízszint és a hiányzó mennyiség pótlása váltotta ki. Voltak, akik azt mondták, hogy a tó idővel pótolja önmagát, mások azt gondolták, hogy mesterségesen kell ezt megtenni.

Ennek mikéntje azonban megosztja a szakembereket. A tanácskozáson elhangzott, a csapadékmentes, aszályos időszakokban kevés a Zala vízhozama, a tározók pedig nem jelentenek hatékony megoldást. A klímaváltozás miatt elő kellene készíteni más vízfolyások átvezetését, amire világszerte vannak jó példák.

- A vízpótlás ne legyen szitokszó, hanem ezt józanul kell róla beszélgetni. Azt szeretném még kiemelni, hogy sokkal több kell ezeknek a kockázatoknak a megismeréséhez, felméréséhez. egyáltalán egy ilyen jellegű beavatkozásnak az előkészítéséhez, mint ahogy most állunk, tehát ezen azt gondolom, hogy dolgozni kellene - mondta a Kaposvári Egyetem Balaton Kutatóintézetének vezető kutatója, Kutics Károly.

A szakember hozzátette, a jelenlegi magas vízszint miatt úgy látja, hogy egyfajta tározásra rendezkedtek be a tavon. Ehhez viszont további védműveket kell építeni és egy hirtelen leengedéshez bővíteni kell a Sió-csatornát.

A vízszint mellett a vízminőség kérdése is felvetődik évente.

- Volt, amikor mérgező kékalgát vízionáltak, idén pedig fekáliát a tóban, ezek mind-mind rémhírek. Rémhírek azért, mert bejárta az internetet az a felvétel, hogy a tó közepén mi úszik. Ez a tó közepén úszó árvaszúnyogoknak az összetapadt bábbőre, ami egy természetes jelenség - mondta a Balatoni Limnológiai Intézet vezető kutatója, Vörös Lajos.

A limnológiai intézet kutatója elmondta, kiváló a tó vízminősége és ez köszönhető azoknak a milliárdos szennyvízkezelési beruházásoknak, amiket az elmúlt években hajtottak végre.

Címkék: pótlás, vízszint, balaton, kis szines