A meteorológiai szolgálat vasárnap délután közölte az MTI-vel, hogy a zivatarokat kísérő villámcsapás miatt a veszélyjelzési információik átmenetileg nem frissülnek. 

Tölgyesi László az informatikai és módszertani főosztály vezetője hétfő délután azt mondta: az épületen nincs nyoma villámcsapásnak, semmi nem olvadt el vagy pörkölődött meg. Úgy tűnik, hogy nem az épületbe, hanem valahol a közelben, egy kilométeren belül csapott le a villám. A szolgálatnál elsősorban a belső hálózatot érintette a villámkár.

Olyan aktív eszközök hibásodtak meg, amelyek a hálózati összeköttetésért felelősek. A meteorológiai szolgálathoz beérkeztek az adatok, de nem tudták őket a honlapon nyilvánosságra hozni. Ezért nem a megszokott csatornákon, hanem telefonon és e-mailben tájékoztatták az időjárási helyzetről az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot és az MTI-t is.

Ezúttal az kifogott az időjárás az OMSZ-en
Ezúttal kifogott az időjárás az OMSZ-en

Meghibásodtak a meteorológiai szolgálat úgynevezett szuperszámítógépének kültéri egységei is. A szuperszámítógép egy olyan nagy teljesítményű, nagyobb szekrény méretű, több mint ezer processzort tartalmazó számítógép, amely nagyon sok számítást el tud végezni, köztük az ultrarövidtávú előrejelzéshez szükségeseket, s ennek segítségével tudnak a Kárpát-medencére egészen finom felbontású, akár egy kilométeres pontosságú előrejelzésű modelleket futtatni.

Ez a szuperszámítógép túlmelegedett, s ez volt az oka, hogy kevesebb modellel tudtak dolgozni a meteorológusok - mondta Tölgyesi László. Hangsúlyozta, hogy a gép nem ment tönkre, mostanra a kültéri egység hibáit is kijavították.

Vasárnap estére a veszélyjelzés oldal, majd a radarinformációk is újra elérhetővé váltak, hétfő reggelre pedig az összes térképes, aktuális időjárással kapcsolatos információk is ki tudtak kerülni a honlapra, így a nagyközönség tájékoztatása már teljes körű.

Tölgyesi László elmondta: tönkrement több asztali számítógép, a telefonközpont egyes részei, valamint a lift is meghibásodott, és a légkondicionáló berendezésnek is vannak még hibái. A főosztályvezető becslése szerint milliós nagyságrendű kár érte a szolgálatot.

Címkék: villám, omsz, kár, kis szines