Májusban számos egynyári virágot ültettek Kaposvár belvárosában. Most több mint 100 ezer virág díszíti a város parkjait, tereit. A villanyoszlopokon muskátlik piroslanak az ágyásokban pedig petúniák díszelegnek. Nem csak elültették, gondozzák is a virágokat.

- A harmincas években ráragasztották a városra, hogy "virágos". Ez a név kötelez, erre törekszik a városvezetés és neveztünk újra Magyarország virágos városainak versenyére, reméljük jó eredményeket érünk el mint az előző években is - mondta a Kaposvári Városgondnokság vezetője, Hartner Rudolf.

A város 25 millió forintot költ évente virágosításra, ezt a munkát többször díjjal is elismerték. 2004-ben Kaposvár polgármestere a franciországi Aix les Bains-ban vehetett át arany minősítést a Virágos Városok és Falvak Versenyén. 2005-ben a városgondnokság vezetője az év főkertésze lett, 2008-ban pedig Arany Rózsa díjjal ismerték el Kaposvár virágos utcáit, parkjait, tereit. 2009-2010-ben az ország legszebb fő tere, fő utcája elismerést is megkapta a a somogyi megyeszékhely. 2011-ben pedig Miniszterelnöki díjat, 2012-ben Országgyűlés Fenntartható Fejlesztési Bizottságának díját, tavaly pedig a Magyar Turizmus Zrt. díját kapta meg Kaposvár.

A Virágos Magyarországért versenyt több mint 2 évtizede rendezi meg a Magyar Turizmus Zrt.

- Korábban két településkategóriánk volt, most figyelembe véve 5 kategóriában lehet nevezni. Olyan szakértői zsűri fog véleményt mondani a településről, amelyben kertészeti, tájépítész, településfejlesztő és nem utolsó sorban turisztikai szakemberek vesznek részt - árulta el a Virágos Magyarországért Verseny alelnöke, Bocsi Andrea.

Május végéig jelentkezhettek az önkormányzatok a megmérettetésre. A díjakat pedig októberben adják át.

 

Címkék: pályázik, virág, kis szines, kaposvár