A konyha a lakás azon helyisége, ahol a család az étkezések alkalmával összegyűlik. Itt készülnek a gyors esti vacsorák, és a kiadós ünnepi ebédek is, éppen ezért rendkívül fontos, hogy kialakítását illetően megfeleljen igényeinek. Érdemes a felszereltségre is kiemelt figyelmet fordítani, hiszen saját munkáját könnyíti meg, ha olyan eszközök állnak rendelkezésére, melyekkel egyszerűen és gyorsan megy a munka. Nem csak kezdő háziasszonyok számára lehet érdekes információ, hogy a fazék  és a lábas gyakorlatilag nem is  ugyanazt jelenti.

A gasztronagyker.hu most igyekszik némi segítséget nyújtani ahhoz, hogy miben is különbözik a napi rendszerességgel használt fazék a szintén gyakran előkerülő lábastól.


Ha leves készítése előtt áll, akkor a fazék után érdemes nyúlnia a konyhaszekrényben keresgélve. De melyik is az tulajdonképpen? A fazék magassága nagyobb, mint az átmérője, így a viszonylag kis alapterület nagy befogadóképességgel társul. Ezt általában lassú tűzön készítendő ételek, főként levesek esetében használhatja eredményesen. Folyékony, vagy nagyrészt folyadék alapú ételek remekül elkészíthetőek benne, és akár egy nagy családi ebéd alkalmával is elegendőnek bizonyul, így nem kell több edényt bevetni a cél érdekében. Ha torkos a család, a szintén lassú főzést igénylő töltött káposztát is elkészíthetjük benne, de spagetti, makaróni főzéskor is hasznosnak bizonyul. Minimum 3-4 literes változatban kaphatóak, a választáskor pedig érdemes a magasabb minőség mellett dönteni.

A fazékkal ellenben a lábas alapterülete nagyobb, mint oldalfalának magassága, jellemzően tehát nem levesek készülnek benne, hanem gyakorlatilag minden egyéb. Elődje három lábon álló volt, mivel szabad tűzön készítették benne az ételeket, innen a lábas elnevezés. Létezik nyéllel ellátott változata is, mely kiválóan alkalmas mártások, szószok elkészítésére, de víz vagy tej is kényelmesen forralható benne.

Konyhai eszközök beszerzésekor érdemes a minőségre törekedni, hiszen ha olyan darabokat választ, melyek időtálló minőséggel szolgálják a kényelmes sütést-főzést, akkor jó ideig nem lesz gondja arra, hogy új lábasokat, fazekakat, serpenyőket vásároljon. Kezdésnek elegendő egy lábas és egy fazék, ebben két személyre bőven el lehet készíteni a finomságokat, de ha nagyobb a család, vagy többféle fogást tervez, akkor hasznos, ha megfelelő számban állnak rendelkezésére ezek az eszközök.

Főzés során ne feledkezzen meg a fedő használatáról, hiszen ezzel nem csak energiát takaríthat meg, gyorsabban készítheti el az ételeket, hanem az ízek is sokkal jobban összeérnek. Ahhoz, hogy igazi mesterfogások kerülhessenek az asztalra, elengedhetetlen, hogy megfelelő eszközökkel dolgozzon. A gyakorlat pedig még kezdő háziasszonyokból is hamar hozzáértő profit varázsol majd.

Címkék: fazék, lábos, nagyker, konyha, főz, kis szines