Ingatlanvásárlás és albérlet kapcsán is sokak számára döntő szempont az ár. De valóban csak ezt érdemes figyelembe venni a választáskor, vagy legalább ennyire fontos az is, hogy mit kapunk a pénzünkért? Az olcsó kiadó lakások Budapesten az ingatlantajolo.hu szerint is sok esetben olyan színvonalat jelentenek, amit gyakran nem üti meg a szükséges mércét. Az árak egyértelműen több tényező függvényeként alakulnak, és természetesen bérlőként nem mindegy, hogy mennyire bizonyul a bérbeadó megbízhatónak.

A főváros nem csak munkavállalás, de oktatási lehetőségek miatt is nagyon keresett. Mivel azonban sokan nincsenek abban az anyagi helyzetben, hogy azonnal Budapestre költözzenek saját lakásba, így nem marad más, mint az albérlet keresés. A feladat azonban korántsem olyan egyszerű, mint azt sokan hinnék, így a szakértők szerint is ajánlott már időben nekikezdeni a keresgélésnek, hogy mire kezdeni kell az új munkahelyen, vagy beindul a tanév, már kényelmesen berendezett otthonból indulhasson útnak.

Az elhelyezkedés döntő az árak alakulását illetően, így a belváros, valamint a közlekedési és bevásárlási szempontoknál fogva frekventált helyen levő albérletek akár jelentősen többe kerülhetnek, mint a külső kerületekben találhatóak. Hasonlóképp függenek az árak a berendezéstől, felszereltségtől, a lakás állapotától. A legtöbben talán itt csúsznak el a választás során, hiszen lehet, hogy elsőre az ingatlan kitűnő állapotban levőnek tűnik, de a nyílászárók hibáira, az egyes berendezések működési problémáira csak a későbbiekben derül fény. Még egy elsőre élhetőnek is tűnő lépcsőházzal kapcsolatban is kiderülhet, hogy a szomszédokkal képtelenség kijönni, ami képes megkeseríteni az egész ott tartózkodás idejét.


Az ingatlantájoló szerint tehát vannak olyan tényezők a ingatlanok kapcsán, melyek kiszűrhetőek a körültekintő választással, de bizonyos szempontokat illetően nincs garancia arra, hogy a választás hosszú távon is jónak bizonyul majd. Ha a fő közlekedési csomópontokhoz közeli, belvárosi, felújítottnak tűnő lakást talál 60-70 000 forintos áron, akkor mindenképpen kezdjen gyanakodni, hiszen ilyen jellemzőkkel 100 000 forintos bérleti díj alatt nem nagyon kínálnak ingatlanokat. A külső kerületek garzonjainak, paneljeinek 45-55 000 forintos ára teljesen normálisnak számít, de ha ez esetben is gyanúsan olcsón kínálja a tulajdonos a lakást, ott könnyen lehet, hogy valami probléma húzódik a háttérben. Az „olcsó húsnak híg a leve” mondás sajnos albérlet keresés kapcsán  maximálisan megállja a helyét.

De mit tehet akkor annak érdekében, hogy ne érezze magát utólag átvertnek, és minden szempont ismeretében hozza meg a kényelme és kiadásai szempontjából is legjobb döntést? Mindenekelőtt tájékozódjon a választani kívánt környéken levő kiadó albérletek árát illetően! Nézzen meg többet, tudja meg, mennyi szokott lenni a rezsi, de ugyanakkor ne feledkezzen meg a lakás állapotának alapos áttekintéséről sem! Ez nem csak azt jelenti, hogy gyorsan végigfut a helyiségeken, és már előre látja azokat saját holmijaival berendezve, hanem szenteljen időt a nyílászárók állapotának, a fűtési-konyhai rendszernek a megszemlélésére is! Ez korántsem kellemetlenkedés, és ha már ezt is rossz néven veszi a tulajdonos, akkor könnyen lehet, a későbbiekben sem tanúsítana túlságosan korrekt magatartást. Figyeljen a részletekre, és ne dőljön be a gyanúsan előnyös ajánlatoknak!

Címkék: kivesz, átver, albérlet, ingatlan, albérlő, lakás, kis szines