Anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását, ennek hatására napos, száraz az idő. Mivel a gyenge északkeleti áramlásnak köszönhetően, viszonylag hűvös levegő tölti ki medencénket, ezért a derült, szélcsendes éjszakákon többfelé alakul ki gyenge fagy. A reggeli órák minimum hőmérsékletei általában 0,-2 fok körül alakulnak. Ezek az értékek 2 méteres magasságban értendők, a talaj mentén, ennél 1-2 fokkal még hidegebb is lehet.

Hétfőn túlnyomóan napos idő várható, legfeljebb a megye déli felén növekedhet meg a fátyolfelhőzet. Az északkeleti szél továbbra is élénk lesz, amely kicsit ronthat majd a hőérzeten. A délutáni órák hőmérséklete 11-14 fok körül alakul. Péntekig nagyjából hasonló időjárásra számíthatunk, szinte minden reggel előfordulhat majd gyenge fagy, a délutáni órákra azonban, 12-15 fokig melegszik a levegő. Péntektől délire fordul az áramlás felettünk, néhány fokos melegedés kezdődik.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: napos, száraz idő várható, csak néha növekszik meg a fátyolfelhőzet. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 11-14 fok körül alakul. Késő estére 3-6 fokig hűl a levegő.



Kedd: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A reggeli órák hőmérséklete -2,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 11-15 fokig melegszik a levegő.



Szerda: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete -2,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 10-14 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: szombatig folytatódik a napos, csapadékmentes idő. A hőmérsékletek az időszak elején 12-15 fok körül alakulnak. Péntektől melegedés kezdődik, szombaton többfelé mérhetünk majd 17-18 fokos maximum hőmérsékleteket. Vasárnap hidegfront érkezik, visszaesik a hőmérséklet az átlagos körülire. Ezt követően változékonyabb idő kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: borong, enyhe, idő, szél, nap, felhő, fagy, eső, kis szines