Csütörtökön eleinte változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, majd délnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és az esti órákban már előfordulhat kisebb eső is. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete általában 11-14 fok körül alakul. Pénteken sok lesz felettünk a felhő, többfelé kell számítanunk kisebb esőre, záporra, de jelentős csapadék nem valószínű. A délutáni órákra felszakadozhat a felhőzet, néhol a nap is kisüthet. A nappali órák hőmérséklete nem változik lényegesen. Szombaton eleinte csökken a felhőzet, a változóan felhős ég mellet több-kevesebb napsütés is várható, majd a késő délutáni óráktól ismét megnövekszik a felhőzet, és estétől eleredhet az eső. A szombati hőmérsékletek 10-15 fok között alakulnak, a magasabb értékek a tartósan napos helyeken lesznek. Vasárnap változóan, időnként erősen felhős idő várható, szórványosan újabb esővel, záporral, a délnyugati tájakon esetleg zivatarral, de jelentős eső továbbra sem valószínű. A záporok között napos időszakok is lehetnek. A tartósan csapadékos tájakon 10 fok közelében marad a nappali órák hőmérséklete.

Alábbi ábránk a péntek déli órákra előrejelzett csapadék valószínűségét mutatja. Látható, hogy a csapadékmező nem nagy kiterjedésű, és nem ad jelentős csapadékot.

Összefoglalva tehát, péntektől több hullámban érnek el minket a nedvesebb léghullámok. A csapadékzónák érkezése között hosszabb szünetek is lehetnek. Mivel déli az áramlás felettünk, ezért lehűlés nem lesz a hétvégén. A csapadékszünetekben, a naposabb tájakon, akár 14-15 fokok is lehetnek majd, míg az esősebb tájakon 10-12 fokig melegszik a levegő. A napos és a felhős, záporos tájak, térben és időben is váltakozhatnak majd, ezért azt nehéz előrejelezni, hogy hol mérhetjük majd éppen a magasabb hőmérsékleti értékeket. A hétvégén jelentős, nagy mennyiségű eső nem valószínű.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: eleinte változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, majd  később megnövekszik a felhőzet, és az esti órákban már kisebb eső is előfordulhat. A déli szél megélénkül. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 11-14 fok körül alakul. Késő estére 5-8 fokig hűl a levegő.



Péntek: erősen felhős idő várható, többfelé kisebb esővel, záporral. A délutáni óráktól felszakadozhat a felhőzet. A déli szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok körül alakul. A délutáni órákra 10-13 fokig melegszik a levegő.



Szombat: eleinte változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, majd a késő délutáni óráktól erősen megnövekedhet a felhőzet, és este már kisebb eső is előfordulhat. A déli szél élénk lesz. A reggeli órák hőmérséklete 0,+3 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 10-15 fok közé melegszik a levegő. A magasabb értékek a tartósabban napos tájakon lesznek.

Távolabbi kilátások: a következő 10 napban is folytatódhat az enyhe, változékony idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: csapdék, enyhe, meleged, tavasz, idő, ciklon, felhő, eső, kis szines