ragnarök


A vikingek vagy normannok a 8. és a 11. század között élt skandináv kereskedők, hajósok és harcosok voltak, akik leginkább fejlett hajózási tudásukról és északi hadjárataikról váltak híressé és hírhedtté. A vikingek többistenhitűek voltak, Odin, Thor és más főistenek mellett sok mellékistennek áldoztak. Az istenek történetét a skandináv mitológia (amelynek legfontosabb alkotása az Edda-énekek) örökítette meg. Ebben leírják a világ végét megelőző jeleket is.

A mitológia szerint ilyen jel például, hogy Loki farkas fia, Fenrir kiszabadult a börtönéből, vagy, hogy a másik fia, Jormungad, azaz a szárazföldet körülölelő, farkába harapó Midgard-kígyó tavaly októberben kiemelkedett az óceánból. Ekkor ugyanis két alkalommal is kisodorta a víz a sokméteres, kígyóra hasonlító megjelenésű óriás szíjhal tetemét az óceán Dél-Kalifornia partjai mentén.

Az NPR rádió szerint pedig ezek az események egyértelműen az északi apokalipszisre utalnak. Szombaton a Ragnarök epikus csatában teljesedik be. A skandináv istenek - Thor, Loki, Odin és társaik - hatalmas küzdelemben buknak el, a Föld a tengerbe omlik, és az általunk ismert élet megszűnik létezni.

A Ragnarök tiszteletére szervezett skandináv fesztivál igazgatója, Danielle Daglan szerint a világvége nem feltétlenül rossz kimenetelű az emberek számára. „A világvége valójában csak az istenek világának végét jelenti, és a világ újjászületik az emberi népesség által” - mondta Daglan. Bízzunk benne, hogy igaza lesz!

Címkék: viking, világ, vége, 2014, kis szines