Az ország több területén már homokzsákokkal védekeznek az emelkedő vízszint ellen, de mi már most biztonságban vagyunk, mondta Szita Károly polgármester a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettesével, Pecze Jánossal közösen tartott pénteki sajtótájékoztatóján.

-A 2005-ös árvíz után döntöttünk úgy, hogy mindenképpen szükséges egy vésztározó építése. Az akkori árvízben 5000 kaposvárinak lett valamilyen kára az áradás miatt. 2010-ben aztán a vízügyi igazgatóság végre fel tudta vállalni az unió támogatásával ennek megépítését - mondta a polgármester. Ezzel párhuzamosan a Kapos medrét 18 kilométer hosszan kotorják, mélyítik, megerősítik a partfalat. A két beruházás összege csaknem 1,2 milliárd forint - tette hozzá Szita Károly.

kapos meder

- A vésztározó és a Kapos mederrendezése tavaszra elkészül, 70-80%-os a jelenlegi készültség. A vésztározó egy megemelkedett vízszint esetén automatikusan visszatartja a vizet és kevesebbet enged a mederbe, szükség esetén már most is - hangsúlyozta Pecze János. A Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese elmondta: az utóbbi néhány napban 50 mm csapadék esett Kaposvár térségében, ezt a jelentős mennyiséget azonban a kikotort meder láthatóan képes jól elvezetni.  

A polgármester azzal zárta a sajtótájékoztatót, hogy a vízügyi igazgatóság háromszori gépi kaszálást biztosít a Kapos partján, mivel állami vízfolyásról van szó. Ha a fejlesztések pedig befejeződnek, a tervek szerint 2015-ben a Kapos legszebb szakaszain sétálni is lehet majd.

Korábbi videóink a témában:

 

 

Címkék: rendezés, árvíz, meder, város, kapos, kis szines