A kiadós csapadékot okozó ciklon, északkelet felé elhagyta térségünket. Nyomában átmenetileg száraz, majd éjszakától ismét nedvesebb levegő érkezik. Csütörtökön, a fagyos reggelt követően, többnyire napos idő várható. A délutáni órák hőmérséklete eléri  a 7-11 fokot. Az éjjeli órákban felhősödés kezdődik, többfelé eleredhet az eső.

Pénteken a nap első felében, egy csapadékzóna alakítja időjárásunkat. Eleinte borult idő várható, többfelé esővel, záporral. A mostani számítások szerint, megyénkben 5-10 mm csapadék valószínű. A délutáni órákra csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet.

Szombattól erős délnyugati áramlással, igen enyhe léghullámok érik el Somogy megyét. Erősödik a felmelegedés, szombaton már 10-13, vasárnap akár 16-18 fok közötti hőmérsékletek is előfordulhatnak. Néhol új hőmérsékleti rekordok is születhetnek.

Péntektől, a Brit-szigetek feletti ciklon hatása alá kerülünk. Erősödik felettünk a délnyugati áramlás.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:




Csütörtök:
túlnyomóan napos idő várható. A délutáni órák hőmérséklete 7-11 fok között alakul. Késő estére 2-6 fokig hűl a levegő.



Péntek:
eleinte borult idő várható, többfelé esővel, záporral. A délutáni órákban felszakadozik a felhőzet. A reggeli órák hőmérséklete 0,+4 fok körül alakul. A délutáni órákra 8-11 fokig melegszik a levegő.

Szombat: változóan felhős, napos idő várható. Csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok körül alakul. A délutáni órákra 9-13 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: eleinte folytatódik az enyhe idő, néha csapadékkal. A jövő hét végére most kisebb lehűlés látszik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: idő, csapdék, meleged, ciklon, enyhe, eső, felhő, rekord, tél, kis szines