A Brit ciklon áramlási rendszerében, több hullámban enyhe, nedves levegő éri el hazánkat. A csapadékzónák 24 óránként érkeznek térségünkbe, ezért meglehetősen mozgalmas, de az átlagosnál jóval enyhébb idő várható.

Alig hagyta el megyénket a szombati esőket okozó front, vasárnap újabb érkezik fölénk. A délelőtti óráktól kezdve erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé kezdődik eső, záporeső. Helyenként jelentős, 10 mm körüli eső várható. Az esti óráktól csökken majd a csapadékhajlam. A hőmérséklet vasárnap 6-10 fok körül alakul, de néhol, ennél 1-2 fokkal melegebb is lehet.

Hétfőre felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap, ennek hatására tovább melegszik a levegő, többfelé mérhetünk majd 10 fok feletti hőmérsékleteket.

A késő délutáni óráktól újabb nedves léghullám érkezik, amely meghatározza majd a keddi nap időjárását. Kedden a csapadékos idő ellenére is, 8-12 fokig melegszik majd a levegő.

Európa nagy részének időjárását, egy Brit-szigetek feletti ciklon áramlási rendszere határozza meg. A ciklon enyhe levegőt szállít a kontinens belsejébe.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Vasárnap: erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé kezdődik esőzés. Helyenként akár 10 mm csapadék is lehet. Az esti óráktól csökken a csapadékhajlam. A délutáni órák hőmérséklete 6-10 fok körül alakul, de néhol ennél 1-2 fokkal melegebb is lehet. A késő esti órákra 3-8 fokig hűl a levegő.



Hétfő: változóan felhős, napos idő várható. A délutáni óráktól  erősebb felhősödés kezdődik, este már kisebb eső is előfordulhat. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul. A délutáni órákra 7-11 fokig melegszik a levegő.



Kedd: általában erősen felhős idő várható, többfelé kell számítani újabb esőre, záporra. Az esti órákra felszakadozhat a felhőzet. A reggeli órák hőmérséklete 3-6 fok között valószínű. A délutáni órákra 8-12 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő 10 napban is folytatódik az enyhe, változékony idő. A szárazabb, naposabb időszakokban akár a 15 fokot is megközelítő hőmérsékletekkel.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: idő, meleg, napsütés, enyhe, felhő, köd, tél, kis szines