Péntekre virradóra délnyugat felől kiterjedt csapadékrendszer éri el hazánkat. A legfrissebb előrejelzések szerint a kezdeti esőt, illetve az ónos esőt egyre inkább havazás váltja fel. Somogy megyében 20-25 cm friss hóra van kilátás. A megerősödő szél a hóval borított tájakon hófúvást okoz, amely délnyugaton magas hótorlaszok kialakulásához vezethet.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság meteorlógiai információi alapján: péntekre virradóra délnyugat felől kiterjedt csapadékrendszer éri el Somogy megyét. Hajnali 1-2 órától számítjuk a csapadék megindulását, s észak-keleti irányba terjedve reggelre az egész megyében esni fog. A hőmérséklet fagypont körül alakul. Az észak-keleti szél megerősödik, 50-55 km/h-s szélre számítunk. A hajnali eső különösen a megye déli részén foltokban ónos esőként is megjelenhet. A péntek délelőtti óráktól várhatóan 11 órától, a csapadék halmazállapotában folyamatos átmenet jelentkezhet és havazásra kell számítani. A holnap esti órákig a megyében (Somogy megyében 20-25 cm friss hóra van kilátás)5-10 cm-es megmaradó hó kialakulásával számolunk.  A szél miatt hófúvások, hótorlaszok kialakulása sem zárható ki. A hóvastagság megyei megoszlása jelen számítások szerint a megye északi részén lesz kevesebb, déli irányba haladva folyamatosan vastagabb rétegek alakulhatnak ki. A hó a Balaton parton, a tó meleg kipárolgása miatt nedvesebb, míg dél felé haladva egyre szárazabb formában éri el a talajt. A csapadék megszűnésével a Balaton parton szombaton 0 óra körül, míg a megye déli területein a szombat hajnali órákban számolunk.

A téli közlekedés miatt csúszós, jeges utak, hótorlaszok, lezárt útszakaszok és csökkent látótávolság nehezítik a vezetést. Minden esetben fontos tájékozódni az aktuális meteorológiai és útviszonyokról, továbbá csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival szabad elindulni. Készülni kell arra, hogy a gépjármű elakadhat, a jármű felszereléseit, illetve az öltözetet ennek megfelelően tanácsos összeállítani. Gyalogosan és gépjárművel is fokozott óvatossággal kell közlekedni. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak az esetleges késésekre és a megnövekedett várakozási időre. Az intenzív havazás kárt okozhat a közműellátásban, így otthonunkban is készülni kell, egy esetleges áramkimaradás lehetőségére.

Kérjük, hogy havazás, hóvihar esetén folyamatosan kísérjék figyelemmel a katasztrófavédelem közleményeit: az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek javasoljuk, hogy telepítsék a katasztrófavédelem „VÉSZ” alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu) és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook oldalán, illetve a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (www.somogy.katasztrofavedelem.hu) oldalán közzétett információkat is.

Címkék: figyelmeztet, katasztrófa, havazás, , szél, kis szines