A kedden érkezett csapadékzóna kelet felé elhagyja megyénket. Szerdán napközben többnyire erősen felhős idő várható, legfeljebb néhol fordulhat elő kisebb eső. Az északi szél időnként megerősödhet. A délutáni órákra 4-7 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtökön is hasonló, csendes, felhős időre számíthatunk, helyenként kisebb záporral, esetleg hózáporral. Péntektől jelentősen megnő a bizonytalanság időjárásunkban. Egy mediterrán ciklon ér el minket délnyugat felől. Tartós, komoly csapadékhullás kezdődik.

A csapadék halmazállapota egyelőre bizonytalan, de valószínű hogy egyre inkább hó lesz. A ciklon várhatóan szombat estig szól bele időjárásunkba. Vasárnaptól csökken a csapadékhajlam, egyre hidegebb levegő érkezik.

Jelentősen átalakul Európa időjárása. Az északon, északkeleten felhalmozódott hideg levegő fokozatosan délebbi szélességekre terjeszkedik, ugyanakkor a mediterrán térségben ciklon képződik.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Szerda: változóan, időnként erősen felhős idő várható, elszórt kisebb esővel, záporral. Az északi szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 4-7 fok körül alakul. Késő estére 0,+3 fokig hűl a levegő.



Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, kevés napsütés is előfordulhat. Néhol gyenge zápor, esetleg hózápor is előfordulhat. A reggeli órák hőmérséklete -2,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 2-5 fokig melegszik a levegő hőmérséklete.



Péntek: borult idő várható sokfelé csapadékkal. Eleinte eső, havas eső, majd egyre inkább havazás várható. Az északi szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. Napközben alig emelkedik majd a hőmérséklet, délutánra 0,+3 fok körüli értékek valószínűek. Az esti óráéktól intenzív havazás kezdődhet.

Távolabbi kilátások: igazi téli idő várható. A jövő héten többfelé újabb havazással. A hőmérsékletek szombattól napközben is kevéssel 0 fok alatt maradhatnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: napsüt, felhő, idő, hideg, , zápor, csapadék, kis szines