A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tájékoztatója szerint is sokan fűtenek telente olajradiátorral vagy hősugárzóval. Van, ahol nem is lehet mással meleget teremteni, például egy portásfülkében, vagy egy újságos bódéban. Mások kiegészítésként használják ezeket a berendezéseket az alulméretezett fűtőrendszerek mellé, illetve távfűtéses lakásokban a fűtési szezon előtt és után, amikor az időjárás indokolttá teszi. A fenti példákból is látható, hogy ezek a termékek sok helyen megtalálhatók a háztartásokban és munkahelyen is.

Azzal valószínűleg a legtöbben tisztában vannak, hogy a jelentős hő kibocsájtás miatt még rendeltetési célnak megfelelően használva is okozhatnak balesetet, és akár tüzet is. Ha viszont a készüléket nem megfelelően tervezték vagy építették meg, akkor még rendeltetésszerűen használva is balesetet vagy tüzet okozhat.

A ventillátoros hősugárzókban a fűtőszál hőjét egy ventilátor fújja ki. Ha a ventilátor meghibásodik, vagy szennyeződések bekerülése miatt forgása lelassul, akkor a készülék hűtése lecsökken, ami a készülék túlmelegedéséhez vezethet. Ilyen esetben a műanyag burkolatok megolvadhatnak, rések, nyílások keletkezhetnek rajtuk, melyeken keresztül hálózati feszültség alatt lévő részeket megérintve áramütést szenvedhetünk. Kellően nagy hő hatására a burkolat ki is gyulladhat, ez a tűz könnyen továbbterjedve hamar szörnyű lakás- vagy épülettüzet okozhat.

Ezek az esetek elkerülhetők a megfelelően méretezett hővédelemmel. Ezért fontos, hogy ezek a készülékek rendelkezzenek ilyen eszközzel.

A másik csoportba a ventillátorral nem rendelkező készülékek tartoznak, mint pl. a kvarccsöves hősugárzó, és az olajradiátor. Ezek a fűtőberendezések jellemzően földelt kialakításúak. Az első lehetséges veszély, ha a földelési ellenállás túl magas a nem megfelelő kialakítás miatt. Ebben az esetben ez a módszer nem nyújt megfelelő védelmet áramütés ellen. Itt említenénk meg azt is, hogy a földelt készülékek esetén a csatlakozódugónak védőérintkezőkkel kell rendelkeznie, a kettős szigetelésű készülékeknél is várhatóan nem lesz megfelelő a jól ismert lapos dugó, mert az csak 575 W-ig terhelhető, a hőkészülékek jellemzően ennek a többszörösén üzemelnek. A hálózati vezeték pedig ne legyen betolható vagy kihúzható.

Szintén áramütés-veszélyes, ha a kezelőszerv rögzítése nem megfelelő, az könnyen eltávolítható, és az alatta lévő kezelőelem szigetelése nem megfelelő.

Végül, de nem utolsó sorban, ha a burkolat egyes részei vagy a kezelőszervek a megengedett értéknél magasabb hőmérsékletre melegednek, akkor égési sérülést okozhatnak.

A termékkört a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálja, a nem biztonságos készülékek esetében elrendeli azok forgalomból történő kivonását és visszahívását. A nem biztonságos készülékek és az NFH által letiltott egyéb veszélyes termékek itt érhetők el, bejelentést, pedig itt lehet tenni.

Címkék: olajradiátor, hősugárzó, áram, veszélyes, tűz, kis szines