Az északnyugati szél megerősödik, ezzel kissé hűvösebb levegő érkezik térségünkbe. A délutáni órák hőmérséklete általában 6-10 fok között alakul majd. Szerdára elhagyja térségünket az esőzóna, csökken a csapadékhajlam, felszakadozhat a felhőzet, és csak néhol fordulhat majd elő futó zápor. Szerdán kissé tovább mérséklődik a felmelegedés, a délutáni órákra 4-7 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk majd. Csütörtökön még marad a viszonylag enyhe idő, majd péntektől szibériai eredetű léghullámok érkeznek térségünkbe, erős lehűlés kezdődik, a hét végére beköszönt a tél. Péntektől nagyon megnő a bizonytalanság időjárásunkban.

Van esély arra, hogy egy mediterrán ciklon hatására, jelentős havazás alakuljon ki. A kiszámíthatatlan helyzet miatt, az esetleges hóesélyekről, csütörtöktől lehet pontosabb előrejelzést adni.

A hosszú hetek óta aktív Brit-ciklon a következő napokban gyengül, helyette anticiklon épül ki. Ezzel az enyhe levegő utánpótlása megszűnik, északira fordul Európa felett az áramlás. A Kárpát-medencében is átalakulás kezdődik az időjárásban, a hétvégére megérkezik a tél.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: erősen felhős, borult idő lesz, többfelé esővel, záporral. Az északnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 6-10 fok között alakul. Késő estére 4-7 fokig hűl a levegő.



Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütés is előfordulhat. Szórványosan alakulhat ki kisebb zápor. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. A délutáni órákra 4-7 fokig melegszik a levegő.



Csütörtök: felhőátvonulások várhatók, néhol záporral, esetleg hózáporral. Az északi szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. A délutáni órákban általában 5 fok körül alakul a hőmérséklet, ennél 1-2 fokkal melegebb a déli tájakon lehet.

Távolabbi kilátások: a hét végére megérkezik a tél. Péntektől kezdve nagyon bizonytalanná válik időjárásunk. Egy ciklon érhet minket el csapadékzónájával. A ciklon pályája, felkanyarodása hazánkra, kiszámíthatatlan. Van esély arra, hogy péntek estétől, szombat estig, akár komoly havazás alakuljon ki. Vasárnaptól már kemény fagy valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: napsüt, felhő, idő, , zápor, csapadék, kis szines