Egy előző cikkünkben utaltunk rá, hogy ok-okozati összefüggés van az amerikai rendkívül hideg, illetve az európai szokatlan enyhe tél között. Egy friss modellfutás nagyon jól szemlélteti ezt az összefüggést. A mostani átmeneti meleghullám után, a jövő héten, újabb nagy mennyiségű, rendkívül hideg légtömegek érik el az amerikai kontinenst. Ezzel egy időben Európát, dél felől megközelíti a 10-20 fokos izoterma is. Az amerikai hideget és az európai meleget, továbbra is a Brit-ciklon választja el egymástól. Ennek a ciklonnak az előoldali,meleg áramlásába tartózik Európa nagy része.

A tengerentúli nagy hideg elárasztások, folyamatosan táplálják energiával a Brit-ciklont, amely újból és újból erőre kap. Ez az öngerjesztő folyamat, aminek hatására Európa nagy részén nyoma sincs  télnek. A ciklonok pedig, áramlási rendszerükben, megállás nélkül pumpálják hozzánk az enyhe levegőt. Ebben a helyzetben mindaddig nem lesz változás, amíg Amerikában vissza nem húzódik tartósan a hideg, illetve ennek hatására alább nem hagy a Brit ciklontevékenység. A mostani számítások szerint, a következő 10 napban, ebben a helyzetben még nem valószínű lényeges változás!

A friss modellfutások azonban, kissé bizonytalanná teszik a hosszabb távú előrejelzést, ugyanis Európa északi, északkeleti részén egy hidegmag kialakulását várják január 18-20-tól. Ahhoz, hogy ez a hideg meginduljon majd dél felé, jelentős átrendeződés szükséges légkörünkben.

Hőmérsékleti előrejelzés január 18-ra. Ez, a fenti, friss modellábra nagyon jól szemlélteti a fenn említett ok-okozati összefüggést. Az ábra bal felső részén látható, hogy ismét nagy hideg szakad rá Amerikára (fehér nyíl).

Ezzel éppen egy időben Európába, dél felől, igen enyhe levegő érkezik meg (piros nyíl). Ugyanakkor Európa északkeleti részén is megjelenik egy hidegmag (fekete kör), amely kissé bizonytalanná teszi a hosszabb távú előrejelzést. Az ábrán a kék, és lila színek, a nagyon hideg levegő térhódítását jelzik. A sárga, valamint narancs színek a meleg levegő terjeszkedését jelzik.



Második ábránk a fenn taglalt úgynevezett  öngerjesztető folyamatot jelzi. Az Amerikára rászakadó hideg (fekete kör) az óceán melegebb vizére érve, beindítja, illetve folyamatosan életben tartja a Brit viharciklont (piros nyilak) Európa nagy része pedig, ennek a ciklonnak az előoldali, délnyugati, meleg áramlásába tartozik (piros nyíl).

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: öngerjeszt, örvény, ciklon, kis szines, tél, tavasz