A szerencsepogácsa úgy készül, hogy a sima pogácsák egyikének közepébe érmét teszünk, és aki megtalálja, azt éri abban az évben a legnagyobb szerencse. Fontos azonban, hogy a pogácsa még az óévben elfogyjon.

A mondák és hiedelmek között az étkezéshez fűződő babonák is szerepet kaptak. A hagyományos ételek fogyasztása is bőséget, szaporaságot, főleg anyagi gyarapodást varázsol. A lencse, a bab, vagy bármilyen apró szemes étel fogyasztása szerencsét hoz. A malac előre túrja a földet, vagyis „kitúrja a szerencsét”, sőt kunkori farkát meg is lehet markolni, így aztán garantálhatjuk a szerencsénket a következő évre. A lábasjószág, csirke, vagy tyúk fogyasztása azonban tilos, mert az hátrafelé rúg, elkaparja a szerencsénket. A nyúl elszalad az elmúlt év összes bajával.

Íme néhány malacság:

Malacsült
1 malaccomb (kicsontozva), 2-3 gerezd fokhagyma, 1 üveg sör, só, bors, köménymag, 1 szelet füstölt szalonna. A malac combjának bõrét egy éles késsel szépen bevagdalom, majd bedörzsölöm a zúzott fokhagymával, sóval, borssal és köménymaggal. Elõmelegített sütõbe teszem és 180°C -on 2 óra alatt megsütöm. Idõnként sörrel öntözgetem és kenegetem a füstölt szalonnával.

Töltött malac
1 malac (mintegy 3 kg-os), 15 dkg zsír, 30 dkg füstölt szalonna, 10 dkg csemege kukoricaszem, 10 dkg karfiol, 5 dkg hagyma, fél kg fejeskáposzta, 10 dkg gyökér, 10 dkg répa, 10 dkg gomba, 3 g õrölt bors, 1 g majoranna, 5 tojás, 10 dkg só.
A malacot elõkészítem a sütéshez, eltávolítom a bordacsontokat és belül megsózom. Kisütöm a kockákra vágott füstölt szalonnát, hozzáadom a finomra vágott hagymát, a zöldségeket és a belsõségeket, majd együtt párolom. Fûszerezem, hozzáadom a nyers tojásokat és a hasüregbe töltöm. Bevarrom, megöntözöm sörrel és ropogósra sütöm.

Malacz pecsenye tordaiasan
A malacz-pecsenye tordaias módon készitve egész Erdélyben kedvelt eledel. Ehhez a sülthöz a hentes boltokban kilóval mért, nagyobb fajta malaczból vegyünk hust. Legjobb izû, mert nem igen kövér a tarja. Vagdaljunk tehát fel nyersen tarját vastag szeletekbe, jól vigyázva, hogy minden egyes darab bõrös legyen. E hust sózzuk meg. Egy nagyobb lábasba tegyünk tüzre fél kiló zsirt, mely ha nagyon forró lett rakjuk bele a pecsenye darabokat. Eközben ügyeljünk reá, hogy erõs tüz felett legyen, mert különben nem lesz ropogós a malacz bõre. Ha a szeleteket mind megsütöttük, rakjuk csinosan hosszu tálban, egymás felébe helyezve, ugy, hogy a bõrös széle mindegyiknek felül legyen; tegyünk a tálba körül veres-saláta káposztát. Lehetõ forrón tálaljuk asztalra.


Kocsonya - sertésből
A bőrös húst alaposan megtisztítjuk, késsel megkaparjuk, megmossuk (ha lehetőségünk van rá, lángon megperzseljük), majd feldaraboljuk. A színhúst megmossuk, 2-3 darabba vágjuk, és a bőrös hússal együtt feltesszük főni annyi vízben, hogy jól ellepje. Rövid ideig főzzük. Ezután hozzáadjuk a megmosott vöröshagymát héjastul és az egész borsot teatojásba téve. A petrezselyemgyökeret és a sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, hasábokra vágjuk, és a húshoz adjuk. Kissé megsózzuk, majd lassú tűzön, fedő alatt 2-3 órán át főzzük. Ha a hús megpuhult, kivesszük a teatojást, a hagymát, a petrezselyemgyökeret, a sárgarépát, és a lé tetejéről a zsírt leszedjük. A színhúst feldaraboljuk, a bőrös húst kicsontozzuk, és 6-8 tányérba elosztjuk. A levet rövid ideig ülepedni hagyjuk, majd a tányérokba szűrjük a húsra. Kb. 1-1,5 óra elteltével a tetejét ízlés szerint megszórhatjuk pirospaprikával, vagy őrölt erős paprikával. A teljes dermedéshez 2,5-3 óra szükséges. A kocsonyát tálalhatjuk úgy is, hogy a kicsontozott bőrös húst és a feldarabolt színhúst egy lapos jénai tál aljára egyenletesen elosztva szétterítjük. Erre öntjük a leszűrt levet, és hagyjuk kihűlni, megdermedni. A dermedés után a kocsonya szépen szeletelhető lesz.

Hozzávalók: 1-1,5 kg vegyes, bőrös sertéshús (csülök, köröm, farok), 50 dkg sertéscomb, 15-20 szem szemes bors, 5-6 gerezd fokhagyma, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, só, pirospaprika, őrölt pirospaprika

Lencse:
Lencsefőzelék

A megtisztított lencsét jól megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a babérlevelet, megsózzuk és lassú tüzön puhára főzzük. A finomra vágott hagymával, fokhagymával világos rántást készítünk, beleadjuk a pirospaprikát. A puhára főtt lencsét berántjuk, ecettel, mustárral, cukorral, citromlével ízesítjük. Füstölt hússal vagy szalonnával tálaljuk.

Hozzávalók: 50 dkg lencse, 2 dkg só, zsír vagy olaj, 5 dkg liszt, 3 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, cukor, mustár, ecet, pirospaprika, babérlevél, kevés citrom

Szilveszteri savanyú lencseleves
Első lépésben az apróra vágott szalonnát megpirítjuk, rátesszük a finomra vágott hagymát és zellerlevelet, a vékonyra szeletelt leveszöldséget, majd jól megpirítjuk és hozzáadjuk az előző nap beáztatott, leszűrt lencsét. A babérlevelet, fokhagymát, szegfűszeget és 15-20 szem borsszemet gézbe kötve beletesszük, és annyi vízzel töltjük fel, hogy jól ellepje. Fedő alatt lassú tűzön főzzük, félidőben beletesszük a kisebb kockákra vágott burgonyát és puhára főzzük. Második lépésben eltávolítjuk a gézbe főzött fűszereket, hozzáadjuk a tejföllel kikevert lisztet, összeforraljuk, majd beletesszük az kb. 5 cm-es darabokra vágott, bemetszett virslit is. Amennyiben szükséges még megsózzuk, borsozzuk és citromlével savanyítjuk. Végül frissen pirított zsemlekockával tálalhatjuk. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Hozzávalók: 20 dkg lencse, 5 dkg füstölt szalonna, 1 fej hagyma, 2 száll zellerlevél, 20 dkg vegyes leveszöldség, 1 babérlevél, 2 cikk fokhagyma, 3 szegfűszeg, só, bors, 20 dkg burgonya, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 2 pár virsli és kevés citromlé szükséges.

Címkék: malacsült, lencse, Újév, Óév, receptek, Szilveszter, kis szines