Tovább tart a tavaszias, enyhe időjárás Somogy megyében. Délnyugati, nyugati áramlással enyhe, váltakozó nedvességtartalmú levegő érkezik hozzánk. Vasárnap egy gyenge front közelít meg minket nyugatról, de csapadék ebből nem valószínű. Eleinte változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel, majd napközben erősebben megnövekszik a felhőzet.
A hőmérsékletek továbbra is magasan, általában 6-10 fok körül alakulnak, de ahol tovább tart a napos idő, ott akár 10 fok fölötti értékek is előfordulhatnak. Hétfőn felhős idő várható, szórványosan kisebb esővel, záporral, a hőmérséklet kissé mérséklődik majd, de a várható 5-8 fok közötti értékek továbbra is jóval magasabbak az átlagnál. Szilveszter és újév napján is folytatódik a hasonló időjárás. Változóan felhős, csendes, párás idő várható, reggelente ködfoltokkal. A hőmérsékletek általában 5-8 fok körül alakulnak majd, a naposabb tájakon lesz a melegebb. Tovább tart tehát az évszaknál enyhébb idő.

Egy Brit-szigetek feletti ciklon áramlási rendszerében helyezkedik el a Kárpát-medence. Ennek a ciklonnak  előoldali áramlásába tartozunk. A tartós délnyugati áramlás, hosszú távon is biztosítja az enyhe időt.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Vasárnap: eleinte változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. Később erősebben megnövekszik a felhőzet, de csapadék nem valószínű. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 6-10 fok körül alakul, de ahol tartósabb napsütés lesz, ott akár 12-13 fok is lehet. Késő estére 2-6 fok közé hűlhet a levegő.



Hétfő: időnként erősen felhős lesz az ég, és szórványosan előfordulhat majd kisebb eső, zápor. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,+3 fok között valószínű, helyenként köd is képződhet. A délutáni órákra 5-8 fok közé melegszik a levegő.



Kedd: változóan felhős idő várható, csapadék nem valószínű. A reggeli órák hőmérséklete 0,+3 fok között alakul, helyenként köd is képződhet. A délutáni órákra 4-7 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő 10 napban sem látszik télies fordulat időjárásunkban. Folytatódik az enyhe idő, január 3-5. körül,  jelentősebb eső is lehet, de a hőmérséklet ismét elérheti majd a 10 fokot is.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: helhő, napsütés, tél, enyhe, idő, köd, meleg, kis szines