Azokon a helyeken, ahol már reggel feloszlik a köd, és kisüt  nap, akár 5-6 foknál magasabb hőmérsékletek is mérhetünk majd. Néhány helyen azonban, egész nap ködös, vagy felhős idő várható, időnként ködszitálással.

Ezeken a tájakon 0 fok körül marad a hőmérséklet egész nap. A ködös és napos területek térben és időben is váltakozhatnak majd, ezért nehéz megmondani előre, hogy  mely tájakon lesz tartósabb napsütés, vagy éppen köd. Jövő szerdára egy front érkezik, amely teljesen kisöpri a megülepedett nyirkos, szennyezett levegőt. Változékonyabbra, de jóval enyhébbre fordul az idő.

Továbbra is egy anticiklon található  a Kárpát-medence felett, ezért eseménytelen, csendes az idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Vasárnap: napos, illetve felhős, ködös tájak váltakoznak egymással. A délnyugati szél időnként megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete +3,+6 fok körül alakul. A 6 fok körüli hőmérsékletek a tartósabban napos helyeken lesznek.

A ködös, felhős tájakon +3 fok alatt maradhat a kőmérséklet. Késő estére 0,+3 fokig hűl a levegő.



Hétfő: erősen felhős, párás, ködös, illetve gyengén felhős, napos tájak váltakozhatnak majd. A ködös tájakon ködszitálásra is számítani kell. A reggeli órák hőmérséklete 0,-3 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 0,+5 fok közé melegszik a levegő. Az 5 fok körüli hőmérsékletek a tartósabban derült helyeken lesznek.



Kedd: eleinte erősen felhős idő várható, majd egyre többfelé szakadozik fel a felhőzet. Néhol azonban egész nap megmaradhat a köd. A déli szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok körül alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 3-6 fok közé emelkedik a hőmérséklet, de a tartósabban napos tájakon 7-8 fok is előfordulhat.



Távolabbi kilátások: a jövő héttől egy ciklon áramlási rendszerében, enyhe levegő ér el minket. Változékonyabbra fordul az idő, eső is előfordulhat majd, de mindezek ellenére tavaszias időjárás várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kapospont, előrejelzés, szalinay, tél, időjárás, kis szines