A legfrissebb modellszámítások továbbra is megerősítik korábbi cikkünkben írtakat: az ünnepek alatt egyre inkább egy Brit-szigetek felett örvénylő ciklon áramlási rendszerébe kerülünk. A ciklon előoldali áramlásában enyhe, időnként nedves léghullámok érnek el minket az ünnepek alatt.

Változékonyabbra, de jóval enyhébbre fordulhat időjárásunk. A frontok kisöprik majd a medencénkben megülepedett nyirkos, hideg levegőt, aminek hatására jelentős melegedés várható. A szeles, és időnként esőkkel, záporokkal tarkított időjárás ellenére is, tavaszias hangulatú karácsonyunk lehet, helyenként akár 10 fok feletti hőmérsékletekkel. A mostani számítások alapján, szenteste, illetve karácsony első napjáig még maradhat a mostanihoz hasonló, ködös, hideg időjárás.

Tehát, megnőtt az enyhe, tavaszias karácsony esélye. Ugyanakkor még mindig van kisebb esély arra, hogy a frontok esetleg nem lesznek elég erősek ahhoz, hogy kisöpörjék a megülepedett nyirkos hideg levegőt, és ebben az esetben maradjon a mostanihoz hasonló jelegű időjárás.

Természetesen a fehér karácsony esélye már kizárt Somogyban.

Megjegyzés: Az előrejelzésben még mindig van kisebb bizonytalanság. Az esetleges változásokról továbbra is tájékoztatjuk olvasóinkat.

jön a tél


Megjegyzés az ábra alá: A GFS modell 2 méteres hőmérsékleti előrejelzése december 25.-re. Látható az ábrán, hogy a Dunántúl nagy részét elárasztja délnyugatról az enyhe levegő.(piros nyíl) A modell jelenleg 12 fokot számít nappali hőmérsékletnek karácsonyra.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előrejelzés, kapospont, tél, szalinay, időjárás, kis szines