Hidegpárnába burkolózott Somogy: a megyében péntektől, egyre inkább a szürke, ködös, hideg idő lesz a jellemző. Néhol azonban nincs kizárva, hogy ritkuljon a felhő és ködtakaró, illetve rövid időre kisüssön a nap.

Ezeken a szerencsés helyeken +3 fokig is melegedhet a levegő hőmérséklete, de a legtöbb helyen 0 fok közelében marad egész nap.

A magasban érkező enyhe levegő, légmozgások hiányában, nem tud lekeveredni az alsóbb légrétegekbe, így aztán konzerválja a talajon megrekedt hideg levegőt. Ez a hidegpárna, amely péntektől tartósan meghatározza majd megyénk időjárását.

Tartósan felhős, párás, ködös, hideg idő köszönt be, éjjel-nappal állandósuló 0 fok körüli hőmérsékletekkel. Ebben az időszakban csapadék nem várható, de a ködből szitálás, ónos szitálás, bárhol és bármikor kialakulhat majd.

Mivel a ködös területek térben és időben is váltakozhatnak, ezért nagyon nehéz megmondani előre, hogy éppen hol várható majd sűrű köd. Nem kizárt az sem, hogy néhol fel tud majd szakadni a ködtakaró, és kisüt a nap. Ezeken a tájakon átmenetileg +3,+4 fokok is előfordulhatnak, de nem ez lesz a jellemző.

Tartós időjárási helyzetre kell készülnünk, fokozódó légszennyezettséggel. Erős, és kimozdíthatatlan anticiklon található a Kárpát-medence felett.



Ezen a műholdképen szépen látszik a ködfelhőbe, hidegpárnába burkolózó Kárpát-medence.

Apró ünnepi időjárás-latolgatás:

A fehér karácsony esélye jelenleg: 10% !
Fagyos, de hó nélküli karácsony esélye jelenleg: 20% !
Enyhe karácsony esélye jelenleg: 70% !

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: általában erősen felhős, párás, ködös idő várható, ködszitálással, esetleg ónos szitálással. Kevés helyen elvékonyodhat a ködfelhőzet, kisüthet  nap is. A délutáni órák hőmérséklete +1,+3 fok körül alakul, de a tartósan ködös helyeken egész nap 0,-1 fok körül valószínű. Késő estére 0,-1 fokig hűl a levegő.



Szombat: általában erősen felhős, párás, ködös idő várható. Ködszitálás, ónos ködszitálás előfordulhat majd. Néhol elvékonyodhat majd a felhőtakaró, esetleg rövid időre kisüthet a nap. A reggeli órák hőmérséklete 0,-4 fok között alakul, többfelé képződik köd. A délutáni órákra -2,+2 fok közé melegszik a levegő, de  ahol esetleg kisüt majd a nap, ott +3,+4 fok is elképzelhető.



Vasárnap: általában erősen felhős, párás, ködös idő várható, ködszitálással, esetleg ónos szitálással. Csak kevés helyen vékonyodhat el a felhőzet, illetve süthet ki a nap. A reggeli órák hőmérséklete 0,-3 fok körül alakul, többfelé képződik köd. A délutáni órákra, -2,+2 fok közé melegszik a levegő, de ahol esetleg kisüt a nap, ott +3,+4 fok is lehet.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben folytatódik a hidegpárnás időszak. Változás, enyhülés, jövő péntektől lehet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hózápor, mínusz, lehűl, hideg, szél, eső, tél, csapadék, időjárás, kis szines