internet


Hamar sikerült a csalóknak megtalálni az üzleti lehetőséget, a néhány napja kirobbant ukrajnai tömegtüntetésekben. A Pénzcentrum.hu értesülései szerint az elmúlt órákban több postaládában - köztük magyar felhasználóknál is - landoltak olyan levelek, amelyek feladója (aki a felhasználó közvetlen ismerőse, tehát valószínűleg a postafiókokat feltörték) azt állítja magáról, hogy Ukrajnában ragadt, kirabolták őt, elvették a telefonját, az ékszereit és a készpénzét.

A levél írója azonnali segítséget kér. Azt írja, 2500 dollárra (550 ezer forint) van szüksége. A levél érdekessége, hogy sem számlaszám, sem bank neve nincs megadva benne. A feladó viszont azonnali választ kér, érdemes azonban résen lenni, hiszen nem ismerősünk e-mail címe van megadva válaszcímként, hanem egy ahhoz hasonló, 1-2 betűvel eltérő cím.

Fontos, hogy figyeljünk a válasz e-mail címre, próbáljunk telefonon kapcsolatba lépni ismerősünkkel (még akkor is, ha a levél azt állítja, hogy ellopták a készülékét). Természetesen ugyanilyen lényeges, hogy ne adjunk meg semmilyen, a bankszámlánkhoz kapcsolódó adatot, különösen számlaszámot, kártyaszámot, PIN-kódot.

Címkék: email, internetes, ukrajna, tüntetés, átverés, kis szines