szaloncukor


- Fondán az alapja, gyümölcs sürítmény, ami az ízét adja és egy kis citromsav, ami intenzívvé teszi az egészet - ez a házilag készített szaloncukor alapanyaga. A melegítés után a gumiformába kerül a massza.

A szemek a szilikonformából a forró csokoládéba kerülnek. Miután kihűlt, kezdődhet a csomagolás, amiben a feleség a legnagyobb segítség.

- Szeptember végén elkezdődik, mert mindent kézzel készítünk, sok idő, sok munka van benne, korán el kell kezdeni. Van egy bizonyos időszak, mikor a szaloncukornak puhulnia kell, hogy visszaálljon krémes állapotába - Kanyarné Kondor Terézia.

Idén új ízzel is készültek. A vanília-citrom rétegelt szaloncukor Somogy megyén kívül is igen népszerű.

- Miskolc, Kecskemét, Szeged, Budapest mellől. Idén angliai magyaroknak küldtünk ki csomagot, ők érdeklődtek a szaloncukor iránt - Kanyar János.

Idén két-háromszáz kiló szaloncukrot készítettek Kanyarék.

Az egyik nagyatádi üzemben jóval nagyobb mennyiséget állítanak elő naponta. De, hogy karácsonyra eleget tudjanak kiszállítani, már itt is el kellett kezdeni a munkákat.

- A legkelendőbb a marcipán, a rumos-kakaó kókusz, nagyrészt 1,5 tonna szaloncukrot gyártunk naponta - Drávecz Ferenc, üzemvezető, Chocoland Kft.

A kézi és a gépi szaloncukor készítői egyvalamiben egyetértenek: ha egyszer valaki megízleli az ő szaloncukrukat, az nem felejti el az ízét.

Nézze meg, hogy készül a szaloncukor Somogyban:

Címkék: kézzel, géppel, szaloncukor, karácsony, yolo, kis szines