Kedden eleinte még erősen felhős idő várható, majd északkelet felől lassan csökken a felhőzet. A szél északkeletire fordul és időnként megerősödik. Megkezdődik a hideg levegő beszivárgása, amit ma még nem fogunk különösebben érzékelni. A délutáni órák hőmérséklete még 5-9 fok között alakul, ami jóval magasabb az átlagosnál.

Szerda reggelre már érezteti hatását a lehűlés, többfelé lesz fagy megyénkben is. Napközben  általában napos, de a keddinél már frissebb idő várható, nagyjából 2-5 fok körüli hőmérsékletekkel.



Csütörtöktől délire fordul az áramlás felettünk, aminek hatására kissé enyhébb levegő érkezik fölénk a magasban. Ez a magasban érkező enyhe levegő azonban, a légmozgások hiányában konzerválja majd a talajon megrekedt hideg levegőt, úgynevezett hidegpárnát létrehozva. Csütörtöktől aztán erősödik majd a ködhajlam, néhol már akár egész nap megmaradhat az éjjel képződött köd. Azokon a területeken, ahol még délelőtt  kisüt a nap, általában +1,+4 fok körüli hőmérsékletek várhatók. A tartósan ködös, vagy ködfelhős tájakon ezzel szemben egész nap 0,-1 fok körül alakulnak a hőmérsékletek. Hogy éppen mely tájak lesznek naposak, vagy ködösek, ezt egyelőre nem lehet megmondani, mivel ezek a területek térben és időben is váltakozhatnak majd.

A mostani számítások szerint, péntektől már bezárul felettünk a köd, illetve felhőtakaró, így napsütésre már egyre kevesebb helyen számíthatunk. A hőmérsékletek éjjel-nappal 0 fok körül állandósulnak majd, lesznek helyek, ahol egész nap gyengén fagyhat. Ez  a hidegpárnás időszak tartósnak ígérkezik.

Egy peremciklon hátoldalán északkelet felől kontinentális hideg levegő érkezik a Kárpát-medencébe. Lehűlés várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Kedd: eleinte erősen felhős lesz az ég, majd északkelet felől csökken a felhőzet. Csapadék nem valószínű. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete általában 5-9 fok között alakul. A késő esti órákra 0,+5 fokig hűl a levegő.



Szerda: változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. Csapadék nem lesz. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 0,-3 fok körül alakul. Néhol köd is képződhet, ami még feloszlik a délelőtt folyamán. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete +1,+5 fok között valószínű.



Csütörtök: változóan felhős idő várható, 1-2 órás napsütéssel. Lesznek helyek azonban, ahol az éjjel képződött köd egész nap megmarad. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 0,-3 fok körül alakul, többfelé képződik köd. A délutáni órákra +1,+4 fokig melegszik a levegő. A +3,+4 fok körüli hőmérsékletek a napos helyeken várhatók. A tartósan ködös tájakon egész nap 0,-1 fok körül alakul a hőmérséklete. A ködös tájakon ónos ködszitálás is előfordulhat majd.

Távolabbi kilátások: a hidegpárnás, ködpárnás időszak, a következő egy hét, tíz nap időjárását is meghatározhatja majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: mínusz, lehűl, hideg, csapadék, szél, eső, köd, fagy, tél, időjárás, kis szines