Vasárnapra már nyugalomba jut a hidegfront, az szél jelentősen mérséklődik. Eleinte egy gyenge melegfronti felhőzet sodródik Somogy megye fölé, de az időnként erősen megnövekvő felhőzetből csak néhol lehet kisebb zápor, hózápor. Később szakadozik a felhőzet, esetleg a nap is kisüthet. A hőmérsékletek általában 2-5 fok körül várhatók, de ezeket az értékeket valamivel kellemesebbnek fogjuk már érezni  a szombatinál, mivel a szél egész nap gyenge lesz. Hétfőn egy peremciklon melegfrontja, illetve gyenge csapadékzónája alakítja megyénk időjárását.

Az erősen felhős égből többfelé lehet kisebb eső, zápor, de jelentős csapadékra nem kell számítani. A szél ismét megerősödhet, de ezzel együtt is enyhül az idő, a délutáni órákra akár 5-7 fokig is felmelegedhet a levegő, a melegfrontnak köszönhetően. Kedden eleinte még felhős lesz az ég, majd várhatóan északkelet felől csökken a felhőzet, legfeljebb a megye nyugati és déli felén lehet lehet még kisebb  zápor, az északias szél erős marad.

A mostani számítások szerint, szerdától a peremciklon hátoldalán, kelet felől  hidegebb, de száraz léghullámok szivárognak a Kárpát-medencébe.
Napos, száraz, de hidegebb idő veszi kezdetét.

A következő napokban még gyenge frontok alakítják a Kárpát-medence időjárását. A jövő hét közepétől egy erős anticiklon épül ki felettünk. Száraz, hidegebb idő kezdődik.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Vasárnap: időnként erősen felhős lesz az ég, de csak néhol fordulhat majd elő kisebb zápor, hózápor. A nyugati szél megélénkül. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 2-5 fok körül alakul. Késő estére 0,+2 fokig hűl  a levegő.



Hétfő: időnként erősen felhős lesz az ég, szórványosan kell számítani kisebb esőre, záporra. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete általában 0,+2 fok körül valószínű. A délutáni órákra 3-7 fok közé melegszik a levegő.



Kedd: eleinte még erősen felhős idő várható, néhol kisebb záporral, majd csökken a felhőzet. Az északi szél megélénkül, helyenként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 0,+4 fok között alakul. A délutáni órákra 5-9 fok közé melegszik a levegő.



Távolabbi kilátások: a jövő hét közepétől hidegebb, szárazabb levegő érkezik hozzánk. Megjelennek a keményebb éjszakai fagyok. A nappali órákban napos idő valószínű, gyengén pozitív hőmérsékletekkel.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előrejelzés, kapospont, tél, szalinay, kis szines, időjárás