szél

(Fotó: MTI)

Pénteken, a markáns hidegfront érkezésével, átmenetileg megnövekszik a felhőzet, és szórványosan lehet majd kisebb zápor,  a magasabb helyeken esetleg hózápor. A front átvonulását megerősödő, helyenként viharossá fokozódó északnyugati szél jelzi. Somogyban és a környező megyékben 70 km/h-s széllökésekkel számolhatunk. Emiatt elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki az OMSZ.

A déli órákra átvonul felettünk a front, így mérséklődik valamelyest a szél.

Valószínű hogy a megye nagy részén nem lesz viharos erejű szél, esetleg a Balaton környékén lehetnek majd időnként 70-80 km/h erősségű széllökések. A délutáni órákra felszakadozik a felhőzet, kisüthet a nap is. Nem lesz hideg, a hőmérsékletek a délutáni órákra elérik  majd a 4-5 fokot.

Szombaton is a hidegfront alakítja megyénk időjárását. Felhőátvonulások várhatók, szórványosan záporral, hózáporral. Az északnyugati szél erős, helyenként viharos lesz. A hőmérsékletek a pénteki naphoz képest csak kissé esnek vissza, többnyire +1,+4 fok között alakul a nappali felmelegedés. Vasárnapra megnyugszik az idő, mérséklődik a szél, az erősen felhős égből csak néhol, főleg az északabbi tájakon lehet majd kisebb zápor, hózápor. Hétfőtől ismét a változékonyság lesz jellemző megyénkre. Egy melegfront hatására jelentősebb enyhülés várható, kisebb esővel, záporral, majd keddtől újabb lehűlés valószínű.

A következő 36 órában, egy észak-európai ciklon, egyik hidegfrontja alakítja a Kárpát-medence időjárását. Ez a magasban jelentős lehűlést okoz, ám a talaj közelében ebből nem sokat érzünk majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Péntek: eleinte erősen felhős idő várható, néhol kisebb záporral, esetleg északon hózáporral. Délutánra felszakadozik a felhőzet. Az északnyugati szél átmenetileg megerősödik, főleg  a Balaton térségében viharossá fokozódik. Később a szél mérséklődik. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete +2,+5 fok között alakul. A késő esti órákra 0,+2 fokig hűl a levegő.


Szombat: felhőátvonulások várhatók, szórványosan kisebb záporral, hózáporral. Az északnyugati szél újból megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 0,-3 fok között alakul. A délutáni órákra +1,+4 fok közé melegszik a levegő.



Vasárnap: időnként erősen felhős lesz az ég, de csak néhol lehet kisebb eső, esetleg futó hózápor. A szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,-3 fok között valószínű. A délutáni órákra +1,+5 fok közé emelkedik a hőmérséklet.



Távolabbi kilátások: a jövő hét elején jelentős enyhülés várható, majd kedd, szerdától, újabb lehűlés valószínű. A kemény tél még várat magára.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előrejelzés, kapospont, szalinay, tél, időjárás, kis szines