Ördögök ijesztegették a gyerekeket a szennai skanzenben, akik egészen Miklós püspökig futottak, de ott sem várta őket sok jó.

A gyerekeket az ördögök kerítették körbe, de Miklós püspök kiszabadította őket. Ezután pedig egy angyali körtáncot roptak úgy ahogy azt egykor a szennaiak tették Miklós napján. Az ovisok az ördögöktől féltek a legjobban.  

A gyerekek még diót is kaptak Miklós püspöktől. Többségüket azonban már teli csizma várta otthon is az ablakban.

- Nekem hozott egy balerinatutyit és egy hajgumit. Az óvodában kaptam édességeket itt meg egy diót - Sugár Heléna.

Láncos Miklós hagyományát idén először elevenítették fel a skanzenben. Ez a szokás a testi lelki megtisztulást jelképezi.

- Tulajdonképpen ilyenkor az emberek a bűneikről tehetnek tanubizonyságot és tisztulhatnak meg. Testiekben lelkiekben, lelkiekben úgy, hogy a bűnöket meggyónják, testiekben pedig böjttel tisztulhatnak a karácsonyig - Stepán Kata, múzeumpedagógus, Szennai Skanzen.

A Mikulás nemcsak a falusiakat látogatta meg. Kaposváron például a Videoton gyárban is járt. Itt a felnőtteket ajándékozta meg.

A Kossuth téren is piros ruhások korzóztak. Az egyik kisfiúnak még videóüzenetet is küldött a Mikulás. Persze a legtöbb kisgyermeket személyesen köszöntötte.  

A Mikulás azt mondja ma minden gyerek jó volt.  

- A mai gyerekeke nagyon jó gyerekek. Szépen kitisztítják a cipőjüket és kirakják az ablakba. Mindneki szót fogad az anyukájának - tette hozzá a Mikulás.

Pénteken még a kaposvári sportolók is jótevő Mikulásnak öltöztek. Szaloncukrot osztottak a gyerekeknek.

 

Címkék: ördögök, mikulás, ajándékozás, december, kis szines