Varárnap délutántól kezdve, északi légpályákon, igen hideg, sarkvidéki levegő áramlik Somogyba. Az eddigiekhez képest jó 10 fokkal visszaesnek a hőmérsékletek, beköszönt a télies idő.
Vasárnap egy mediterrán ciklon alakítja megyénk időjárását. A ciklon csapadékzónája a vártnál északabbra került, így jelentősebb csapadék az északabbi területek fölé koncentrálódik. A délutáni óráktól a ciklon hátoldalán északira fordul felettünk az áramlás, viharos széllel erős lehűlés kezdődik. Hétfőn felhőátvonulások várhatók, szórványos hózáporokkal. Az északi szél tovább erősödik, időnként viharos széllökések is várhatók. A legerősebb széllökések hétfőn elérhetik majd a 80-90 km/h erősséget is.

A hőmérsékletek hétfőn és kedden alig emelkednek majd 0 fok fölé, de a nagy szél miatt még ennél is jóval alacsonyabb lesz  a hőérzetünk. Kedden is folytatódik az erősen felhős idő, szórványosan hózáporral, kisebb havazással. Főleg a megye délkeleti, déli részein, akár lepel-, vagy 1-2 cm hóréteg is kialakulhat, de nem ez lesz a jellemző. Szerdától csökken a csapadékhajlam, kissé mérséklődik a szél. A hideg mélypontja valószínűleg szerda és csütörtök hajnalban várható, a derültebb helyeken akár -5,-6 fokig is lehűlhet a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: erősen felhős, vagy borult idő várható, szórványosan esővel, záporral. A déli területeken felszakadozhat a felhőzet is. A délutáni óráktól kezdve megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északi szél. A délutáni órákra 7-10 fokig melegszik a levegő. Késő estére 3-6 fokig csökken a hőmérséklet.

Hétfő: felhőátvonulások várhatók, szórványosan hózáporokkal, kisebb havazással. Az északi szél többfelé erős, időnként viharos lesz. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 0,+3 fok körül alakul, míg a délutáni órákban 2-4 fok közötti hőmérsékletek valószínűek.

Kedd: általában erősen felhős idő várható, szórványosan hózáporokkal, kisebb havazással. Az északi szél továbbra is erős, időnként viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete -1,-3 fok körül alakul. A nappali órákban 0 fok körüli hőmérsékletek valószínűek.

Távolabbi kilátások: a jövő hét végére enyhülés körvonalazódik. A hőmérsékletek az átlagos közelébe emelkedhetnek, de újabb csapadék is valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hózápor, mínusz, lehűl, hideg, tél, szél, eső, időjárás, csapadék, kis szines