Gyökeres átalakulás kezdődik időjárásunkban. A változást egy mediterrán ciklonnak köszönhetjük, melynek hátoldalán vasárnaptól sarkvidéki levegő zúdul hazánkba. Szombaton a nap első felében még időnként felszakadozhat a felhőzet, majd délutántól délnyugat felől az érkező ciklon hatására beborul az ég és megered az eső. Az esti óráktól intenzív esőzés kezdődik, amely átterjed a megye egész területére. Nem lesz hűvös szombaton, általában 12 fok körül alakul a maximum hőmérséklet, de helyenként ennél is enyhébb idő lehet.

Vasárnap az említett ciklon alakítja időjárásunkat. Sokfelé kell számítani kiadós esőre. A szombat estétől, hétfő reggelig tartó időszakban, szeszélyes területi eloszlásban, 20-40 mm csapadék valószínű, de néhol akár ennél is több lehet. Vasárnap délutántól a ciklon hátoldalára kerül megyénk, és viharossá fokozódó északi szél kíséretében megkezdődik a sarkvidéki levegő bezúdulása. Erős lehűlés kezdődik. Az északi szél erőssége több helyen elérheti majd a 80-90 km/h-t.

Hétfő reggelre megszűnik a tartós csapadék, felhőátvonulások várhatók, futó hózáporokkal. Jelentős havazás nem várható. Az északi szél továbbra is viharos lesz. A délutáni órákban mindössze 2-4 fok körül alakul majd a hőmérséklet, de az erős szélben ennél jó 10 fokkal hidegebbet érzünk majd. Kedden további lehűlés várható.



Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Vas és Zala megyében szombaton több mint 30 milliméter csapadék hullhat, ezért adták ki a narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést. A várható sok eső miatt Győr-Moson-Sopron, Somogy és Veszprém megye esetében citromsárga, vagyis elsőfokú a figyelmeztetés.

Ezzel együtt hét további - Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg - megyére a tartós sűrű köd miatt adtak ki figyelmeztetést.

A Kárpát-medence időjárásában átalakulás kezdődik. Vasárnap estétől több hullámban sarkvidéki levegő áraszt el minket. A jövő héten a hideg levegő hatására a mediterrán térségben újabb ciklon születik, ám nagy valószínűséggel csapadéka az országon kívül marad majd. A Balkán térsége ezzel szemben komoly havat kaphat.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Szombat: eleinte gyengén felhős idő várható, akár a nap is kisüthet, majd a déli óráktól délnyugat felől beborul az ég, és esőzés kezdődik. Az esti óráktól intenzív esőzés várható. A délkeleti szél megerősödik. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 10-12 fok körül alakul, de néhol 1-2 fokkal melegebb is lehet. Késő estére 5-10 fokig hűl  a levegő.

Vasárnap: túlnyomóan borult idő várható, sokfelé kiadós esővel, záporral. A délutáni óráktól viharossá fokozódik az északi szél. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete 4-8 fok között alakul. A déli órákra általában 7-10 fokig melegszik  a levegő. Az esti óráktól jelentősen csökken majd a hőmérséklet.



Hétfő: felhőátvonulások várhatók, futó hózáporokkal. Az északi szél továbbra is viharos erejű lesz. A reggeli órák hőmérséklete 0,+3 fok körül valószínű. A délutáni órákra +2,+4 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Távolabbi kilátások: a hideg periódus mélypontja valószínűleg csütörtök hajnal lesz, ekkor komolyabb fagy is lehet a hajnali órákban. A hét második felétől enyhülés kezdődik, a hőmérsékletek visszatérnek az átlagos közeli értékekhez. A jövő hét végén újabb eső lehet.


Ezen, a fenti a műholdképen a mediterrán ciklon látszik a hatalmas csapadékzónájával (vörös szín). A délutáni órákra a ciklon eléri megyénket.



Utolsó ábránkon pedig a szombat estétől hétfő reggelig lehulló csapadék mennyisége, legvalószínűbb somogyi eloszlása látható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűl, eső, változékony, front, csapadék, ősz, kis szines, időjárás