köd


A mediterrán ciklon áramlási rendszerében, szinte óramű pontossággal, 24 óránként érik el megyénket a csapadékzónák.

Az átmeneti esőszünetekben sokfelé képződik tartós, több mint hat órán át tartó köd. Ezért 18 megyére, köztük Somogyra is, elsőfokú, azaz citromsárga  figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.A délnyugati áramlásnak köszönhetően egyelőre enyhe az idő. Pénteken, a délutáni órákban délnyugat felől újabb eső kezdődik ami valószínűleg az éjszakai órákig tarthat. Szombaton eleinte kevesebb helyen, majd a délutáni órákban ismét egyre több helyen valószínű eső, záporeső.
Vasárnapra egy mediterrán ciklon érkezik fölénk.Többfelé várható kiadós mennyiségű eső. Somogy megyében akár 20-40 mm eső is leeshet a szombat estétől hétfő reggelig tartós időszakban. Vasárnap délutántól a ciklon hátoldalán viharossá fokozódik az északi szél. Gyökeres átalakulás kezdődik időjárásunkban, erős lehűléssel megérkezik a tél.

Ciklonok áramlási rendszerében továbbra is enyhe és nedves levegő áramlik a Kárpát-medencébe.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Péntek: az éjjel képződött köd csak lassan oszlik fel. Az erősen felhős égből eleinte csak néhol, majd a délutáni óráktól egyre többfelé várható eső. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 8-10 fok körül alakul.  Késő estére 6-8 fokig hűl a levegő. Az éjszakai óráktól újabb köd képződik.



Szombat: erősen felhős idő várható, eleinte szórványosan, később egyre többfelé kell esőre, záporra számítani. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 3-8 fok között valószínű. Sokfelé várható köd. A délutáni órákra 10-12 fokig melegszik a levegő.



Vasárnap: borult idő várható, sokfelé tartós esővel. Kiadós mennyiségű csapadékra kell számítani. A délutáni óráktól a szél északira fordul és viharossá fokozódik. A reggelii órák legalacsonyabb hőmérséklete 4-8 fok körül alakul. A délutáni órákra 7-10 fokig melegszik a levegő. Az esti óráktól erős lehűlés kezdődik.



Távolabbi kilátások: hétfőtől erős lehűlés várható. A több hullámban érkező sarkvidéki levegő időnként nedves is lesz, ezért hózáporokra, kisebb havazásokra kell számítani. A nappali órákban sem emelkedik 0 fok fölé a hőmérséklet. Az éjszakai órákban megjelennek a kemény fagyok.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előrejelzés, kapospont, szalinay, ősz, kis szines, időjárás