Mint ahogy előző cikkünkben elsőként jeleztük, november utolsó hetében átrendeződhet Európa időjárása, beköszönthet a tél.

A legfrissebb számítások megerősítik ezeket a jeleket. Hétfőtől  erős lehűlés kezdődik, viharos széllel, hózáporokkal beköszönt a télies idő.

A változást egy mediterrán ciklonnak köszönhetjük, amely csapadékzónájával vasárnap ér el minket. A ciklon hatására többfelé kell majd jelentős esőre számítani. A vasárnap esti óráktól a Dunántúl fokozatosan a ciklon hátoldalára kerül, azaz északira fordul felettünk az áramlás, és viharos széllel megkezdődik a jó 10 fokkal hidegebb sarkvidéki eredetű levegő beáramlása. A lehűlés erősségére jellemző hogy a magasban -8,-10 fokos levegő áramlik be a jelenlegi +5,+6 fokos levegő helyére.  Mint ahogy azt a KaposPont időjósa már jóval előre jelezte: vasárnap este, éjjel, az addigi esőt fokozatosan havas eső, hó váltja fel. Valószínűleg a még gyengén pozitív hőmérséklet és a talaj hő miatt a hó síkvidéken nem marad meg. Amire a magasban és a talaj közelben is elég hideg lenne a hó megmaradásához, addigra a légkörben megindul majd a kiszáradás, azaz gyorsan megszűnik a csapadékhajlam. A több hullámban érkező sarkvidéki levegő azonban nem lesz teljesen száraz, időnként nedvesebb légtömegek is elérnek majd minket a jövő hét folyamán. Az időnként erősen felhős égből szórványosan várhatók  majd hózáporok viharos szél kíséretében.

Kedden, szerdán akár tartósabb hóesés sem kizárt, akár néhány cm-es megmaradó hóréteggel. A hőmérsékletek egyértelműen a telet fogják idézni. A nappali órák hőmérséklete a jövő hét közepétől nem emelkedik 0 fok fölé. Több helyen már napközben is gyengén fagyhat. A hajnali órákban megjelennek a kemény fagyok, a -5,-8 fokos hőmérsékletek is. Egyelőre tartósnak ígérkezik a lehűlés. Beköszönt tehát a tél, de egyelőre a komolyabb, vastagabb hótakaró kialakulása még várat magára.

Megjegyzés: Az előrejelzés kissé bizonytalan, kisebb módosulások előfordulhatnak a későbbiekben.

Jól látható a modellen hogy hétfőn a -9,-10 fokos izoterma is ránk húzódik a magasban.

2 méteres hőmérsékletek a nappali órákban kedden. A modell már 0 fok körüli hőmérsékleteket vár kedd napközben szinte az egész országra.

Az ECMWF modell a hideg mellé csapadékot is vár szerdára. Egyelőre még bizonytalan, de akár megmaradó, kisebb hó is eshet szerdán térségünkben.

Egy kis érdekesség! Hétfői hőmérsékleti előrejelzés a GFS modelltől. Szinte egy szabályos csatornán (kék nyíl) érkezik a Kárpát-medencébe a -10 fokos sarkvidéki levegő. Itt a medencénkben szétterül és tartós hideg köszönt be, jóval átlag alatti hőmérsékletekkel!

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kapospont, előrejelzés, szalinay, ősz, időjárás, kis szines