okostelefon


A mobilszolgáltatók és a mobilkészülékek gyártói iránt ragaszkodunk leginkább. Előbbinél a megkérdezett magyarok 87, utóbbinál 84 százaléka lojális a márkához teljesen vagy általában - derül ki a Nielsen legújabb kutatásából.

Hűségesek vagyunk továbbá a szupermarketekhez, más boltláncokhoz, szépség- és testápoló szerekhez, valamint a háztartási készülékgyártók iránt, de szintén ugyanennyire vagyunk lojálisak a szórakoztató elektronikai készülékek mellett a személyes használatú számítógép márkák, valamint a kábel- vagy internetszolgáltatók iránt.

Kiterjedt a felmérés négy élelmiszer kategóriára is. Közülük a cereáliák márkái iránt leghűségesebbek a magyar fogyasztók (76 százalék), majd a további sorrend: szénsavas üdítőital (68), snack, amibe beletartozik a cukorka, chips, keksz és más édesség (67), valamint alkoholos ital (65).

A magyarok 51 százaléka elsősorban a jobb ár miatt vált márkát, 23 százalékuk pedig a jobb szolgáltatás. Jobb reklám miatt csupán 1 százalékunk (ez Európában 5 százalék).

Az is érdekes, hogy egy márkához, bolthoz való, az európai átlagnál magasabb lojalitásunkat a magyar márkák és boltok kevésbé honorálják. Míg a magyarok 46 százaléka vásárol olyan boltban, ahol hűségéért cserébe valamilyen pluszt kap cserébe, addig az európai átlag ez 61 százalék, míg a régióban is jelentősen magasabb: (Csehország, Románia: 53 százalék, Lengyelország: 56 százalék, Ausztria: 61 százalék, Horvátország: 63 százalék, Szlovákia: 83 százalék).

Címkék: hűség, európa, márka, magyarország, yolo, kis szines