Ezekben az órákban is mélyül, erősödik az a mediterrán ciklon, amely ma éjszakától keddig alakítja időjárásunkat. A legfrissebb műholdkép alapján, már el is érte déli határainkat, ott többfelé megeredt az eső. A későbbiekben tovább erősödik a csapadékrendszer, amely az éjjel a Dunántúl nagy részét már beborítja.

Délnyugat felől a következő óráktól kiterjedt esőzés kezdődik.

Somogy megyében nagy mennyiségű csapadékra kell készülni a következő 24 órában. Helyenként  20-40 mm eső is eshet. A nagyobb mennyiség a megye nyugati, délnyugati felén várható. Holnap a reggeli óráktól fokozatosan a ciklon hátoldalára kerülünk, viharos északi széllel megkezdődik a hideg levegő bezúdulása. Kellemetlen időjárásra készüljünk, a reggeli óráktól!

A műholdkép a mélyülő ciklonnal. Ezekben az órákban elérte az országunkat.

Kedd reggelig lehulló csapadékmennyiség legvalószínűbb eloszlása.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Zala megyére az erős szél és a 24 óra alatt várható jelentős mennyiségű csapadék miatt is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Eszerint Zala megyében a legerősebb széllökések akár az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják és 24 óra alatt 30 milliméternél is több csapadék hullhat.

Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyére az erős szél miatt citromsárga vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezek közül Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas és Veszprém megyére a jelentős mennyiségű csapadék miatt is elsőfokú figyelmeztetést rendeltek el.

A meteorológiai szolgálat szöveges figyelmeztetésében azt írta: előbb a Dunántúl nyugati részein, majd hétfőn kiemelten a Dunántúlon ismétlődő eső várható. Nagyobb valószínűséggel a Dunántúl nyugati felében a 24 óra alatt várható csapadékmennyiség 20 milliméter felett, délnyugaton, nyugaton (nagyobb valószínűséggel Zala megyében) akár 30 milliméter felett alakulhat.

A Dunántúl nyugati felében a hétfő kora hajnali óráktól a hétfő késő esti órákig többször viharossá fokozódhat a szél. Kisebb területen hétfőn napközben, illetve este északkeleten is kialakulhatnak 60-75 kilométer per órás széllökések.

Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet 5 és 11 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet többnyire 7 és 13 fok között valószínű, de keleten helyenként enyhébb idő várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szakadás, érkezik, felhő, eső, somogy, kis szines