Somogy megye időjárását a helyi hatások, valamint a magasban érkező enyhe léghullámok alakítják. Egy ciklon előoldali áramlásának köszönhetően ismét délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amivel már csütörtökön megkezdődik a melegedés. Általában napos idő várható, a hőmérséklet a délutáni órákban már elérheti  a 16-18 fokot is. Ezek az értékek 5-6 fokkal magasabbak az átlagosnál. Pénteken hasonló időre számíthatunk, a reggel képződött köd remélhetően a délelőtt folyamán mindenütt feloszlik. Szombaton változás kezdődik időjárásunkban.

Egy közelgő frontrendszer előterében tovább erősödik felett a délnyugati áramlás, a déli órákban  a hőmérséklet, a mostani számítás szerint, rövid időre megközelítheti majd akár a 19-20 fokot is. Ezeket az értékek főleg a megye keleti, délkeleti tájain fordulhatnak majd elő, ahol hosszabb ideig napos marad  az idő. Nem lesz már zavartalan a napsütés, az érkező frontrendszer hatására erősen megnövekszik a felhőzet, és az esti órákban eső, zápor is előfordulhat már. Vasárnap az említett frontrendszer csapadékzónája és hidegfrontja alakítja időjárásunkat. Ismét kiadós csapadékra, valamint jelentős lehűlésre kell számítani.

Csütörtöktől melegfronti hatás kezdődik légkörünkben. Egy közelgő légörvény előoldali áramlásában több fokkal melegebb levegő érkezik a Kárpát-medencébe.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Csütörtök: változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. Csapadék nem valószínű. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 15-18 fok körül alakul. Késő estére 8-10 fokig csökken a levegő hőmérséklete.



Péntek: változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel. Csapadék nem lesz. Napközben megélénkül a délnyugati szél. A reggeli órák legalacsonyabb hőmérséklete általában 4-8 fok között alakul, foltokban sűrű köd képződik. A délutáni órákra 15-18 fokig melegszik a levegő.



Szombat: eleinte változóan felhős idő várható, majd napközben nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet. Eső, zápor főleg a megye nyugati és északi részén lehet a délutáni óráktól. A délnyugati szél megerősödik, majd az esti óráktól északnyugatira fordul. A reggeli órák hőmérséklete 8-10 fok körül valószínű, néhol köd is képződhet majd. A délutáni órákra általában 16-18 fokig melegszik a levegő, de a megye keleti és délkeleti tájain, ahol tovább marad napos az idő, rövid idő re a 20 fokot is megközelítheti a hőmérséklet.



Távolabbi kilátások: a vasárnapra érkező frontrendszer kiadós csapadéka után jelentős lehűlés várható. A hőmérsékletek 10 fok közelébe esnek vissza. ez nagyjából megfelel az átlagnak. A jövő hét közepére kismértékű enyhülés, majd újabb lehűlés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kapospont, előrejelzés, ősz, szalinay, időjárás, kis szines